Саудівська Аравія і ОАЕ відкривають мережу нафтопроводів в обхід Ормузької протоки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Саудівська Аравія і ОАЕ відкривають мережу нафтопроводів в обхід Ормузької протоки

Енергетика
514
Саудівська Аравія і ОАЕ відкрили нові трубопроводи для транспортування палива в обхід Ормузької протоки, яку Іран кілька разів погрожував перекрити для проходження суден, щоб послабити вплив Тегерана на нафтові ринки, пише газета Financial Times.
Через напруженість, обумовлену ядерною програмою Ірану, Євросоюз і США ввели санкції проти ісламської республіки, що призвели до падіння обсягів видобутку нафти в країні до мінімуму за понад 20 років, що змусило Тегеран повторно пригрозити перекриття протоки, через яку здійснюється третина світових поставок нафти.
Геополітичне значення протоки охарактеризував колишній держсекретар США Сайрус Венс, який назвав її "яремною веною Заходу". У минулі вихідні командувач ВМС Корпусу вартових ісламської революції Алі Фадаві заявив про здатність Ірану "не дозволити жодній краплі нафти минути" протоку.
ОАЕ в неділю завантажили перший танкер нафтою з трубопроводу протяжністю 370 км, який з'єднав нафтопромисловий район в еміраті Абу-Дабі, на південний захід від Ормузької протоки, з портом в Ель-Фуджейрі на сході ОАЕ біля берегів Оманської затоки.
Будівництво нафтопроводу, яке відкладалося на кілька років, обійшлося в $3,5 млрд. Пропускна здатність трубопроводу складе 1,5 млн б/д, або 65% експорту ОАЕ.
Створення нових трубопроводів дозволить збільшити загальну пропускну здатність нафтопроводів більш ніж у два рази - до 6,5 млн барелів на добу (б/д), або 40% з 17 млн б/д сукупного транзиту через Ормузьку протоку.
"Кілька нафтопроводів частково знизять ризик перекриття Ормузької протоки Іраном, - зазначив аналітик Imperial College London Рафаель Кандійоті. - Підвищення потужності трубопроводу відповідає цілям Саудівської Аравії".
У той же час Абу-Дабі та Ер-Ріяд підкреслюють, що будівництво нафтопроводів не є прямою відповіддю на погрози Тегерана. Одначе, на думку трейдерів і знайомих з ситуацією експертів, цей крок є найчистішою противагою іранському тиску.
Крім того, Саудівська Аравія без гучних заяв модернізувала газопровід, який зв'язує родовища вуглеводнів у Східній провінції і термінал Янбу в Червоному морі, щоб транспортувати через нього нафту. Трубопровід протяжністю 1,2 тис. км має потужність до 2 млн б/д, що становить 25% добового експорту країни.
"Ми хочемо бути готовими, - відзначило джерело в міністерстві нафти Саудівської Аравії. - Трубопровід дає нам гнучкість".
Саудівська Аравія також має три інші трубопроводи, які дозволяють транспортувати паливо в обхід Ормузької протоки: система Petroline потужністю 3 млн б/д, побудована три десятиліття тому, паралельна їй система для транспортування СПГ на 300 тис. б/д, і так званий трубопровід IPSA, через який в 1980-х роках транспортувалася нафта з Іраку, а в даний час здійснюються постачання газу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас