Греція не відкидає дефолту через невиплати ЄЦБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція не відкидає дефолту через невиплати ЄЦБ

Казна та Політика
762
Затримка виплат з боку Греції означає вибірковий дефолт, якого держави єврозони, ЄЦБ і МВФ намагаються уникнути з травня 2010 року.
Інші варіанти для Греції включають випуск казначейських зобов'язань для погашення боргу перед ЄЦБ, на які одначе потрібно знайти покупців.
На відміну від приватних інвесторів, які погодилися навесні цього року на "добровільну" реструктуризацію грецького боргу з ефективною ставкою списання до 80% від номіналу, держави єврозони і ЄЦБ наполягають, щоб борг перед ними був виплачений повністю. Якщо перед початком операції "порятунку" Греції навесні 2010 року майже всі 300-мільярдні зобов'язання Греції знаходилися на руках приватних інвесторів, то тепер держави єврозони і ЄЦБ тримають до 75% від номіналу грецького боргу.
ЄС має знайти рішення до 20 серпня, яке допоможе погасити облігації і не допустити грецького дефолту.
Коаліційний уряд Греції на чолі з лідером правоцентристів Антонісом Самарасом отримав вотум довіри в парламенті на поточному тижні. Самарас виграв вибори 17 червня на обіцянках переглянути в бік пом'якшення кредитну угоду з ЄС і МВФ. Проте спроби Греції запропонувати більш тривалі терміни дії програми скорочення бюджетного дефіциту зазнали фіаско: країни єврозони і МВФ дали зрозуміти, що не мають наміру фінансувати передбачувані два додаткові роки дефіциту.
Греція отримала в травні 2010 року 110-мільярдний пакет кредитів, ще 140 мільярдів було обіцяно в жовтні 2011 року. Крім того, ЄС готовий виділити кілька десятків мільярдів євро на рекапіталізацію банківської системи країни. Також країни єврозони добилися "добровільної" реструктуризації грецького боргу перед приватними інвесторами на 100 мільярдів євро. Проте всі ці заходи не допомогли істотно скоротити борг країни і бюджетний дефіцит у відсотках до ВВП, оскільки економіка істотно скоротилася через урізання державних витрат. За оцінкою експертного фонду IOBE, близького до нинішнього голови Мінфіну Греції Янніса Стурнараса, спад ВВП в 2012 році складе 6,9% - рекорд за п'ять поспіль років економічної рецесії.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас