Золотий вибір. Коли починати купувати золото? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Золотий вибір. Коли починати купувати золото?

Банківські метали
4599
Незважаючи на те, що сьогодні ціна золота на світових ринках падає, в майбутньому нас ще чекає етап підйому. Низька відсоткова ставка ФРС США і бажання інвесторів здійснювати безпечні і стабільні заощадження будуть підштовхувати золото вгору. Не виключено, що "жовтий метал" подорожчає до рекордного рівня, адже тільки з липня 2011 року його ціна в євро підвищилася на 26%. Золото є привабливим як "безпечний актив" за часів турбулентності на глобальних фінансових ринках. Тому, незважаючи на те, що сьогодні золото демонструє тривалий боковий тренд, уже в серпні починається найкращий сезон для інвестицій в золото.
Відповідно до останнього звіту Erste Group "In Gold We Trust" ("Ми віримо в золото"), очікується, що ціна на золото ще досягне рекордного рівня в зв'язку з низькими відсотковими ставками і бажанням здійснювати безпечні і стабільні заощадження та інвестиції. Оскільки Федеральна резервна система США продовжить політику нульової відсоткової ставки мінімум до 2014 року, реальна відсоткова ставка залишиться на від’ємному рівні, таким чином, закладаючи основу для подальшого зростання ціни на золото. З моменту останнього звіту Erste Group про ситуацію на ринку золота в липні 2011 року ціна золота в євро підвищилася на 26%. У короткостроковій перспективі здається, що сезонність свідчить про тривалий боковий тренд, тим не менш, найкращий сезон для золота починається в серпні. Таким чином, наш прогноз на наступні 12 місяців – 2 тисячі доларів за тройську унцію. Оскільки в майбутньому нас ще чекає етап підйому, ми прогнозуємо довгострокове зростання вартості до як мінімум 2300 доларів по завершенні циклу.
Ключове питання: "Інфляція чи дефляція стане вирішальним фактором для ринків протягом наступних років?" - залишається без відповіді. За часів інфляції переважним класом активів є реальні активи, а при дефляції - готівка. Золото є ліквідним, діленим, неушкодженим і простим для транспортування. У той же час це простий, доступний, перевірений часом і надійний товар для захисту від значних залишкових ризиків, з якими ми зараз стикаємося. Більше того, існує глобальний ринок золота без ризиків дефолту. В результаті, золото все частіше розглядається як високоякісна готівка, дещо рідше - як товар. Все це сприяє постійному зростанню ціни.
Тривалі негативні реальні відсоткові ставки і глобальна боргова криза сприяють зростанню цін на золото
Сприятлива ситуація на ринку золота обумовлена відносною нестачею цього дорогоцінного металу в порівнянні з банкнотами, які можна надрукувати в будь-який момент. Золото високо цінується, тому що річний видобуток відносно резервів є досить низьким. Золоті резерви зростають приблизно на 1,5% за рік. На відміну від золота, темпи зростання грошових запасів багаторазово перевищують цей показник.
Крім того, золото стає більш привабливим як безпечна форма заощаджень в економічно нестабільні часи. Європейський центральний банк недавно знизив відсоткові ставки до рекордного мінімуму, і, схоже, ситуація деякий час залишиться незмінною. Від’ємна реальна відсоткова ставка створює прекрасні умови для розвитку ринку золота.
Щоб зрозуміти високу купівельну спроможність золота, потрібно порівнювати ціну на золото з ціною пива. За одну унцію золота на нинішньому мюнхенському фестивалі "Октоберфест" можна купити 136 літрів пива. Історичний середній показник становить 87 літрів. Пік був досягнутий в 1980 році, коли за унцію золота можна було купити 227 літрів пива.
70% світового попиту на золото припадає на ринки, що розвиваються.
Високий попит на золото на ринках, що розвиваються, також обумовлений ціною, що зростає. Так, в 1980 році Європа і США забезпечували 70% світового попиту на золото, тепер цей показник становить близько 20%. За останні п'ять років частка ринків, що розвиваються, в сукупному попиті на золото зросла до 70%.
Більше половини попиту припадає на Китай та Індію. Крім традиційної популярності золота (особливо в Індії), зростання попиту і збільшення частки заощаджень на ринках обумовлені зростанням добробуту. Втім, місцеві інвестори мають у своєму розпорядженні дуже обмежені можливості для використання своїх заощаджень. У зв'язку з цим протягом століть золото зарекомендувало себе як найкращий актив, який не знецінюється. Якщо доходи в Китаї та Індії продовжать зростати, а реальна відсоткова ставка залишиться на від’ємному або низькому рівні, золото автоматично виграє. Більше того, посилюється критика долара як валюти: багато країн, очевидно, хочуть позбутися залежності від американської валюти. Китай, Росія та Індія, а також Японія виявляють все більше бажання здійснювати двосторонні торговельні операції у власних валютах або в товарах, щоб уникнути використання американської валюти. Це чіткий сигнал змін у парадигмі, особливо в умовах, коли 2/3 всіх доларів знаходиться за кордоном.
У 2011 році центральні банки придбали стільки золота, скільки і в 1964 році
Центральні банки також дотримуються глобальної тенденції руху золота. За даними Міжнародного валютного фонду (МВФ), долар до цих пір є найбільшою з усіх світових резервних валют з величезною часткою 61,7%. 27,5% міститься в євро, решта 12,6% - у золоті та інших валютах. Ця частка, схоже, сильно зміниться в майбутньому. Минулого року саме центральні банки купили стільки ж золота, скільки вони останній раз придбали ще в 1964 році.
Згідно з дослідженням 54 центральних банків, сукупний портфель яких налічує 6 тисяч млрд доларів, 71% опитаних зазначили, що золото стало істотно популярнішим в період кризи євро.
Золото є безпечним активом і є частиною будь-якого портфеля
Золото, безумовно, стало більш привабливим як "безпечний актив" за часів турбулентності на глобальних фінансових ринках. Золото добре відповідає вимогам "безпечного активу" завдяки низьким кредитним і ринковим ризикам, високій ринковій ліквідності, низьким темпам інфляції і валютних ризиків. Всі говорять про золото, втім, не всі додають його в свої інвестиційні портфелі: золото до цих пір складає близько 0,15% корпоративних портфелів. Аналогічно низькі частки розподілу спостерігаються у випадку з золотими запасами.
Рональд Штеферль
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас