Кредитна кабала. Українці готові платити будь-який відсоток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредитна кабала. Українці готові платити будь-який відсоток

Кредит&Депозит
7709
Бурхливе зростання споживчих позик за ставками 100-121% збільшує частку токсичних боргів.
Ринок споживчого кредитування в Україні оживає. Банки проводять активну кампанію беззаставного кредитування, основним драйвером якої є кредити готівкою і кредити на купівлю товарів. За даними компанії КредитМаркет, близько 25% позичальників в Україні виплачують одночасно два кредити. При цьому вартість грошей залишається високою: банки кредитують дорого і коротко, а українці йдуть на ризик.
З одного боку, бурхливий розвиток кредитування говорить про часткове відновлення банківського ринку, але з іншого, кредити з ефективною ставкою більше 100% можуть виявитися не під силу позичальникам, що збільшить розмір токсичної заборгованості. Сьогодні ефективна ставка іпотеки становить 24%, авто - 42%, за кредитними картками -76%, за кредитами готівкою -111%, одначе найдорожчим є найпоширеніший вид кредитування, споживчий - 121%.
Найдорожче споживче кредитування розвивається сьогодні найбільш динамічно. У відсотковому вираженні частка різних видів кредитів, виданих фізичним особам в першому півріччі 2012 року, виглядає так: кредити на придбання товарів - 46,5%, кредити готівкою займають друге місце - 35%, кредити на купівлю авто - 8%, іпотека - 4,5%.
За словами директора з продажу компанії КредитМаркет Дениса Раковського, для автокредитів та іпотеки в банків немає довгих грошей. Тому протягом всього 2012 року лідируючі позиції за темпами видачі нових кредитів, як і раніше, будуть займати позики на товари, друге місце в гонці кредитування залишиться за кредитами готівкою. При цьому обсяг цього ринку, за прогнозами експерта, може вирости на 20-25%.
Директор з розвитку бізнесу Міжнародного бюро кредитних історій Андрій Камінський, підкреслює, що одним із трендів кредитування цього року будуть кредитні картки. Сьогодні кредитні картки банки нерідко пропонують клієнтам як додаткову послугу, а іноді видають кредитки як зарплатну картку.
За даними НБУ, залишки за кредитами в національній валюті, наданими фізичним особам, збільшилися з початку року - на 5,7%. Бурхливе зростання кредитування відбувається на тлі невисокого економічного зростання. У разі зниження реальних доходів багато позичальників просто не зможуть обслуговувати кредити.
Основні типи боржників в Україні, за версією Міжнародного бюро кредитування:
1. Відповідальний позичальник, який має один кредит (або одну кредитну картку). Людина приблизно 30 років, яка має кредитну історію та отримувала кредити до кризи. Цей тип складає 50% боржників
2. Молодь до 30 років, ласа до престижних речей і технічних новинок -40%
3. Фінансово безграмотні люди, легко стають жертвами реклами і не завжди розуміють суть кредитних відносин - до 10%
4. Шахраї - близько 1%
Юлія Бондаренко
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас