E&Y: Гірничодобувним компаніям світу загрожує ресурсний націоналізм — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

E&Y: Гірничодобувним компаніям світу загрожує ресурсний націоналізм

488
Ресурсний націоналізм залишається головним ризиком для гірничодобувних і металургійних компаній по всьому світу, зберігаючи першу позицію в рейтингу ризиків, йдеться в результатах дослідження аудиторської компанії Ernst & Young.
Як повідомили Корреспондент.net в Ernst & Young, нестача кваліфікованих кадрів і обмежений доступ до об'єктів інфраструктури в світі - цього року утримують, відповідно, другу і третю позиції в рейтингу ризиків, причому кількість країн, що зазнають даних проблем, зростає.
"Ресурсний націоналізм зберігає першу позицію в рейтингу ризиків. У багатьох країнах держава прагне збільшити свою частку доходів від освоєння надр, вже не обмежуючись інструментами оподаткування, а в низці випадків вводячи вимоги, що змушують компанії самостійно вести збагачення руди, як то заборони на експорт сировини, що не пройшла переробку, експортні мита та обмеження на закордонну участь. Співвідношення ризиків і вигод змінилося не в кращий для компаній бік, що, природно, призвело до відстрочень і затримок реалізації проектів в низці регіонів, а в деяких випадках - до повного вилучення компаніями своїх інвестицій", - вважає Майк Елліот, керівник міжнародної групи Ернст енд Янг з надання послуг підприємствам гірничодобувної і металургійної галузей.
Він також висловлює впевненість, що не можна недооцінювати масштаб наслідків ситуації невизначеності, а також шкоду, якої завдають раптові зміни в державній політиці в країнах, які мають багаті мінеральні ресурси. Гірничодобувним компаніям, на його думку, необхідно продовжувати діалог з державою.
Примітно, що за даними компанії, в СНД більш високу позицію в рейтингу займає ризик, пов'язаний з доступом до об'єктів інфраструктури.
"В СНД ризик, пов'язаний з доступом до об'єктів інфраструктури, займає більш високу позицію в рейтингу. Даний ризик, як і раніше, є найбільш актуальним для багатьох місцевих та закордонних видобувних компаній, що здійснюють інвестиції в країнах СНД, особливо в розробку ділянок надр, розташованих у віддалених районах російського Далекого Сходу", - відзначає експерт Євген Хрустальов.
Повний список десяти основних стратегічних бізнес-ризиків в 2012 році в гірничодобувній і металургійній галузях виглядає наступним чином: ресурсний націоналізм, нестача кваліфікованих кадрів, доступ до об'єктів інфраструктури, зростання витрат, виконання проектів капіталовкладень, соціальна відповідальність, нестійкість цін і курсів валют, управління капіталом і доступ до капіталу, спільне користування вигодами і шахрайство та корупція.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас