Експерти бачать сигнали покращення ситуації в економіці США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти бачать сигнали покращення ситуації в економіці США

Казна та Політика
392
Все більше експертів, незважаючи на слабкі статдані, очікує поліпшення ситуації в економіці США завдяки зниженню цін на нафту, а також позитивним сигналам з сектора житлової нерухомості і з автомобільного ринку, пише газета The New York Times.
Багато експертів очікують прискорення зростання американської економіки влітку і восени 2012 року, хоча і відзначають, що темпи підйому залишаться невисокими.
За оцінками Macroeconomic Advisers, зростання ВВП США в другому кварталі цього року склало лише 1,2% в річному вирахуванні, тоді як у третьому кварталі підйом прискориться до 2,4%.
"Темпи економічного зростання збільшуються, проте їх рівень не можна назвати сильним", - відзначає голова Macroeconomic Advisers Джоель Праккен.
Експерти багато разів під час нинішньої кризи помилялися в прогнозах щодо динаміки зростання економіки США, часто переоцінюючи темпи збільшення ВВП, пише газета. Проте, останні прогнози прискорення підйому є достатньо обґрунтованими, враховуючи недавнє падіння цін на нафту і стабілізацію ринку житла.
Найбільш важливим фактором, що дозволяє розраховувати на поліпшення ситуації в економіці США, є зниження вартості енергоносіїв. Ціна бензину в США демонструвала стабільне зростання в період з січня по березень 2012 року на побоюваннях ескалації конфлікту навколо Ірану. Одначе напруженість в цьому регіоні спала, і вартість бензину знизилася до $3,38 за галон з $3,9 за галон в квітні.
Падіння цін дозволяє скоротити витрати американців на бензин, що дає їм можливість витрачати гроші, які звільняються, на інші товари та послуги.
Хорошим сигналом для економіки США експерти вважають і збільшення продажів автомобілів: це говорить про те, що домовласники в достатній мірі впевнені в економіці, щоб робити великі покупки, а також мають доступ до кредитів.
Продажі автомобілів в США зросли в червні на 22%, при цьому виручка деяких виробників підскочила майже на 60% відносно того ж місяця 2011 року.
"Зростання продажів автомобілів дуже важливе, - відзначає економіст High Frequency Economics Ян Шепердсон. - Це означає, що американці готові брати кредити і мають можливість робити це".
Ще одним позитивним фактором є покращення ситуації на ринку житла, зокрема, зростання продажів, а також кількості новобудов.
"Я вважаю, що економіка США є більш сильною, ніж дозволяють вважати останні статдані, - говорить головний економіст Moody's Марк Занді. - Зараз ми бачимо, що темпи зростання кількості робочих місць становлять близько 80 тис. на місяць, а підвищення ВВП - близько 2%, тоді як в реальності збільшення становить відповідно 150 тис. на місяць і 2,5%. Це стане очевидно пізніше в поточному році".
Згідно з офіційними даними, кількість робочих місць в США збільшилася в червні на 80 тис., безробіття склало 8,2%. Між тим дослідницька компанія ADP Employer повідомила про зростання кількості нових місць минулого місяця на 176 тис.
У четвер міністерство праці США повідомило, що кількість нових заявок на допомогу з безробіття скоротилася за тиждень до 350 тис. - мінімального рівня за чотири роки. Тим не менш, в аналітиків немає впевненості в тому, що це говорить про поліпшення ситуації на ринку, оскільки може бути обумовлено тимчасовими факторами.
Темпи економічного підйому США почали прискорюватися в кінці 2011 – на початку 2012 року, перш ніж навесні цього року почалося їх суттєве уповільнення. Низка серйозних проблем, що позначаються на економіці, зберігається: це поглиблення європейської кризи, високі борги домовласників, а також падіння темпів зростання у великих країнах emerging markets, включаючи Китай і Бразилію.
Стурбованість експертів викликають також перспективи запуску в США програми бюджетної економії, що передбачає підвищення податків і скорочення витрат, в кінці 2012 року. Програма жорсткої економії буде введена, якщо Конгрес не погодиться внести зміни в бюджетну політику.
"Тимчасовий застій в економіці може продовжитися до кінця цього року, - відзначає головний економіст Mizuho Securities USA Стівен Рішуто. - Компанії навряд чи почнуть нарощувати обсяги найму, інвестувати в нові заводи та обладнання або створювати запаси продукції. Така ситуація може протривати до кінця цього року, оскільки ймовірність змін на бюджетному фронті до президентських виборів дуже мала".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас