Простих українців змусять платити більше податків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Простих українців змусять платити більше податків

Казна та Політика
5061
Влада визнала, що податкова реформа в країні провалилася. Пропонують почати нову - для покращення життя великого капіталу.
Не минуло й двох років з моменту схвалення в Україні Податкового кодексу, який повинен був стати найбільш реформаторським, як податкову систему країни вирішили знову видозмінити. Тепер Податкова і Мінфін підготували нову версію фіскального зводу законів, яка, на їхню думку, повинна вивести економіку з тіні і наповнити бюджет мільярдами гривень.
У четвер Мінфін і Податкова представили нову концепцію збору податків, яка має значно спростити життя платникам податків. За офіційною версією, покращення життя підприємств повинно відбутися за двома напрямками: зменшення розміру ПДВ (з нинішніх 20% до 12%) і подвійне зниження ставки податку на фонд оплати праці.
Варто відзначити, що ПДВ - це податок на покупця. Але от поліпшення і зниження вартості товарів, що купуються, українці навряд чи побачать за цією реформою.
"У нас зараз 55% надходжень до бюджету становить ПДВ. Як будуть компенсовані втрати - поки невідомо. Та й ціни на товари не знизяться. Адже головне в нашій країні не ставки податку, а сама фіскальна система, те, як "працюють" з підприємствами податкова, "силовики" і чиновники". Іноземний бізнес згортає роботу в Україні, а місцевий йде в тінь. Тому, бажання Податкової через зниження ставок податків вивести економіку з тіні приречені на провал, поки не зруйнована сама система стягування податків в Україні", - розповів економіст Андрій Новак.
Друга радикальна реформа податкової системи, згідно з розробленим ДПС планом змін фіскальної політики, полягає в зниженні майже вдвічі навантаження на фонд оплати праці. Зараз підприємства платять 32,6 - 49,7% податку на ФОП. Розробники нової реформи пропонують зменшити податок на єдиний соцвнесок до 15%. Правда, економісти сумніваються, що бізнес може використовувати це "зменшення" з користю для себе і найманих працівників.
"Знизити відрахування з фонду оплати праці потрібно було давно, і підприємці це неодноразово пропонували. Але зараз зменшенням єдиного соцвнеску детінізації економіки Податкова не доб'ється. Тому, що немає права приватної власності у нас в країні, будь-який міліціонер або податківець може закрити ваш бізнес. До того ж, пропоновані новації спрямовані на підтримку великого капіталу, який і дає 90% надходжень до бюджету, хоча в світі цей "відсоток" платять малі підприємці. Але в нас система продовжує підтримувати великий капітал, а малим підприємцям, найманим робітникам податки підвищуються", - розповів "Комментариям" екс-міністр економіки Володимир Лановий.
Правда, лобіюючи інтереси великих капіталістів, податкова не забула і про пересічних громадян. Податок на доходи, який становить зараз 15% для більшості українців, поки знижувати ніхто не збирається. Більше того, громадян змусять доплачувати за купівлю валюти - планується введення 3% податку з цих операцій
"Всі ці інновації спрямовані на підтримку великого бізнесу. А з малим бізнесом або найманими робітниками рахуватися ніхто не хоче. Зниження ставок податків в нинішній ситуації не виведе ринок праці з тіні - немає довіри до цієї влади. І влада робить все, щоб цю довіру підірвати. До того ж, за українською традицією мені здається, що все закінчиться банальним підвищення податку на споживача, коли звичайні українці будуть доплачувати за "реформи", - спрогнозувала розвиток подій "Комментариям" голова профспілкової організації "Чернігівська профспілка підприємців" Олена Варнакова.
Цікаво, що днями з подачі уряду Верховна Рада узаконила "спрощенцям" дві нові групи податків. Тепер, навіть з урахуванням сплати податку, фізособа може вільно "відмити" 18 млн гривень, і влада цілком підтримує цю ідею. Хоча в 2010 році саме владою був спровокований цілий податковий Майдан, коли чиновники спробували вивести економіку з тіні, назвавши підприємців з оборотом 500 тисяч грн на рік "головними" тіньовиками "країни". Тепер же дозволено "відмивати" в 40 разів більше.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас