Точка зору: Законопроект про оподаткування ІТ-сфери в нинішній редакції не дасть поштовху для розвитку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Законопроект про оподаткування ІТ-сфери в нинішній редакції не дасть поштовху для розвитку

Казна та Політика
405
Законопроект щодо оподаткування ІТ-сфери в нинішній редакції не дасть поштовху для розвитку галузі високих технологій в Україні. Таку думку висловила Європейська бізнес асоціація (ЄБА).
"Президент назвав неконституційною і неефективною пропозицію зменшити ставку оподаткування прибутку фізичних осіб та єдиного соціального внеску, з чим категорично не згодні представники IT співтовариства. Проте, парламентарії схвалили законопроект вдруге, взявши до уваги всі пропозиції Президента, чим значно звузили податкові преференції для IT. На цих умовах законопроект навряд чи зможе стати тією рушійною силою, яка допоможе галузі високих технологій успішно розвиватися та втримували свої позиції на світовому ринку", - підкреслила ЄБА.
При цьому асоціація зазначає, що галузь забезпечує до 3% ВВП країни і надає 60 тис. робочих місць фахівцям. Обсяг експорту сектора в 2011 р. перевищив 1 млрд дол, а за умови підтримки з боку держави, в найближчі п'ять років цей показник може вирости до 7 разів.
ЄБА нагадала, що комітет асоціації з інформаційних технологій запропонував ввести нові ставки податків для IT компаній в межах дії економічного експерименту - 5% на податок на прибуток, 5% на податок на доходи фізичних осіб, але не менше стандартної ставки (15%) від 2 мінімальних заробітних плат (приблизно 300 грн); єдиний соціальний внесок для компаній - 5%, але не менше стандартної ставки (приблизно 37,26%) від 2 мінімальних заробітних плат (приблизно 800 грн).
"За відсутності основних податкових преференцій і чіткого адміністрування спеціального податкового режиму IT сектора, економічна вигода та ефективність ухваленого законопроекту, на жаль, будуть нівельовані", - вважають в асоціації.
Нагадаємо, раніше Верховна Рада погодилася з пропозиціями Президента відмовитися від зниження податку на доходи фізосіб для працівників індустрії програмної продукції до 5%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас