Експерти пророкують світові десятиріччя дорогої їжі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти пророкують світові десятиріччя дорогої їжі

974
ОЕСР разом з Продовольчою і Сільськогосподарською організацією ООН (FAO) опублікувала Agricultural Outlook-2012-2021. Зростання випуску сільгосппродукції в найближчі 10 років сповільниться до 1,7% проти 2% в минулому десятилітті, вважають експерти.
Ще більший удар по ринку завдасть зміна клімату і втрата продовольчих площ - 25% використовуваних зараз сільськогосподарських угідь помітно деградували.
За даними експертів, зараз 900 млн людей у світі мають обмежений доступ до їжі і чистої води. Зростання пропозиції продовольства не встигає за зростанням попиту. При цьому зростання світового населення сповільниться до 1,2% на рік. Одначе до 2021 року на планеті з'явиться 680 млн людей, яким будуть потрібні їжа, одяг і паливо. Швидше за всіх буде зростати бідне населення Африки - на 2% за рік.
У той же час земель, придатних для сільського господарства, залишається все менше. Частина використовуваних земель виснажується. Це ж стосується і водних ресурсів. Значить, пропозиція продовольства не буде швидко зростати, незважаючи на зростання цін. Зростання посівних площ не врятує: до 2050 року воно забезпечить лише 10% приросту світового врожаю.
За останні 10 років ціни на продовольство виросли більш ніж в два рази, але це не привело до зростання пропозиції. Деякі виробники навпаки скоротили випуск, констатують експерти.
Основною причиною зростання цін стане збільшення доходів населення, особливо жителів країн, що розвиваються. У цих країнах поступово утворюється середній клас - це змінює обсяги та структуру споживання. Мешканці Південно-Східної Азії, наприклад, вже переходять від рису до білого хліба, м'яса і молочних продуктів.
Раніше повідомлялося, що ціни на продукти харчування в цьому році знизяться на тлі уповільнення зростання економіки і збільшення безробіття, прогнозує Продовольча і сільськогосподарська організація ООН.
Їжа, одначе, подешевшає ненадовго - в перспективі найближчих десяти років практично всі продукти харчування продовжать дорожчати.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас