Експерти: Мита на нафтопродукти викличуть залежність від російської нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Мита на нафтопродукти викличуть залежність від російської нафти

Енергетика
270
Мита на імпорт нафтопродуктів повернуть залежність України від російської нафти і вдарять по споживачах та платіжному балансу країни. Таку думку висловили експерти "Консалтингової групи А-95", передає прес-служба компанії.
"Влада України докладає колосальних зусиль до того, щоб знизити залежність від Росії в газовій сфері, але разом з тим власноруч може завести країну в аналогічний "нафтовий" капкан", - вважає директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн.
Введення мит на імпорт нафтопродуктів, яке сьогодні розглядається в уряді України, матиме глибокі негативні наслідки і при цьому не вирішить існуючі проблеми нафтопереробної галузі.
Відмова від імпорту нафтопродуктів на користь переробки імпортної нафти на українських НПЗ викличе згортання диверсифікованої системи постачання палива в Україну, сформованої більш ніж з 10 країн, і поверне до залежності від одного джерела - Росії.
Також експерти відзначають, що при цьому постраждає і платіжний баланс країни. Так, для забезпечення потреб ринку України в бензині і дизпаливі в обсязі 10 млн т на рік при імпорті готових нафтопродуктів в цінах 2012 року країна заплатить близько 10 млрд дол, тоді як на нафту, необхідну для випуску аналогічного обсягу нафтопродуктів, знадобиться майже на третину більше валютних коштів - 12,7 млрд дол. Це пов'язано з низькою глибиною переробки на українських НПЗ, яка в середньому становить 65% проти 85% в Європі.
"Через низьку ефективність переробки основна частина додаткових коштів, зібраних російськими власниками НПЗ в результаті підвищення цін на нафтопродукти, буде спрямовуватися на збільшення закупівель російської нафти. Іншими словами, український споживач і Україна в нафтовій сфері цілком працюватимуть на російський бюджет і цілком будуть залежати від одного постачальника енергоресурсів", - резюмував Куюн.
При цьому якість вироблених на українських НПЗ нафтопродуктів буде істотно нижчою, ніж палива, що поставляється з сучасних НПЗ в Білорусі, Литві, Польщі і Румунії. Другою складовою негативного впливу на споживача стане підвищення вартості нафтопродуктів, притому як імпортного, так і українського виробництва. "Мито - це загальноприйнятий механізм підвищення цін на продукцію внутрішніх виробників. Стосовно нафтопродуктів кожен євро мита еквівалентний підвищенню ціни для кінцевого споживача на 1 коп./л", - заявив Куюн, відзначаючи, що українські нафтопереробники клопочуть перед урядом про застосування мита в розмірі не менше 100 євро/т, або 1 грн/л.
Нагадаємо, наприкінці червня ц.р. Кабінет міністрів України ухвалив рішення ініціювати введення плаваючого мита на імпорт готових нафтопродуктів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас