ДПС пропонує радикально змінити податкову систему — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДПС пропонує радикально змінити податкову систему

Казна та Політика
2634
Державна податкова служба, один з найбільших адміністраторів податків в країні, підготувала проект ліберальної фіскальної реформи. Ключовими її положеннями стане зниження більш ніж удвічі навантаження на фонд оплати праці та ставки ПДВ для внутрішніх виробників. Одначе реалізація цих ідей може дестабілізувати систему державних фінансів, оскільки ініціативи запропоновані в надії на майже повний вихід економіки з тіні на тлі скасування абсолютно всіх податкових пільг. Експерти не підтримують різке податкове реформування, пропонуючи змінювати систему поступово.
Сьогодні в Міністерстві фінансів відбудеться обговорення проекту радикальної податкової реформи, підготовленої Державною податковою службою (ДПС). Документ під назвою "Концептуальні зміни податкової системи" (копією володіє "Ъ") перший заступник міністра фінансів Анатолій М'ярковський і заступник голови ДПС Андрій Ігнатов представлять для обговорення відомствам, галузевим асоціаціям і експертам. Необхідність підготовки документа до ДПС пояснюють бажанням виконати президентську програму економічних реформ на 2010-2014 роки і добитися двох цілей-стимулювати внутрішнє виробництво технологічної продукції і ліквідувати тіньову економіку, обсяг якої оцінюється в 350 млрд грн на рік. "Ми ініціюємо концепцію, щоб знизити податки, прибрати питання пресингу і при цьому додати компенсаторні механізми. Ми ж розуміємо, що не можемо обвалити доходи бюджету. Але система стане простою і більш зрозумілою", - заявив "Ъ" голова ДПС Олександр Клименко.
Документом запропоновано скасувати збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства з одночасним збільшенням частки акцизу в ціні пива та алкогольних напоїв. А цільові надбавки до тарифу на природний газ і електроенергію просто запропоновано ліквідувати (втрата бюджетом 4,5 млрд грн) без пошуку компенсації. Цю ідею частково підтримала команда віце-прем'єр-міністра соціальної політики Сергія Тігіпка, яка запропонувала скоротити кількість податків і зборів з 23 до 10, податкових декларацій - зі 115 до 22, податкових платежів - зі 184 до 48, щоб підвищити позиції України в рейтингу Doing Business. Проте пан Тігіпко пропонує не просто скасувати цільову надбавку на природний газ і електроенергію, а зробити ці товари підакцизними. А збір за реєстрацію транспортних засобів запропоновано замінити на екологічний податок.
Продажі під тиском
Податок на прибуток не буде реформовано, але буде знижено ПДВ. Замість 20-відсоткової ставки буде стягуватися 12% - при імпорті для усіх видів послуг і галузей, які відносяться до природних монополій, і до 7% - при внутрішніх операціях. Різні ставки для імпорту і вітчизняної продукції приведуть до міжнародного конфлікту України з СОТ, попередили в ДПС. "Товарам, що імпортуються в Україну, не може надаватися менш сприятливий режим, ніж товарам національного походження", - підтвердили "Ъ" в Держмитниці. Але якщо Україна все ж знизить ставку ПДВ, це призведе до втрат бюджету 73,5 млрд грн. Податківці вже знайшли способи, як компенсувати ці втрати та отримати від бізнесу 98,2 млрд грн. Найнесподіваніша пропозиція - введення податку з обороту в розмірі 2,5% при зниженні через півроку до 2%. Цей компенсатор дасть найбільший обсяг надходжень - майже 54 млрд грн (експортери заплатять 17,8 млрд грн, а внутрішні споживачі - 36 млрд грн). Економіст Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован здивований такими пропозиціями, оскільки ПДВ і податок з обороту одночасно в міжнародній практиці не застосовуються. "Чим вища вартість продукції, тим важчим буде тягар податку з обороту", - побоюється голова податкового комітету "Європейської бізнес асоціації" Володимир Котенко.
Ще 24,5 млрд грн буде зекономлено на відшкодуванні ПДВ, а 14,3 млрд грн - отримано від детінізації. За словами джерела "Ъ" в уряді, "відмивання" грошей через "податкові ями" та конвертаційні центри коштує бюджету половину ставки від ПДВ. "Тобто на вході 20%, а на виході вже 10%. Саме це неофіційна ставка ПДВ. І податківці про це знають. Рано чи пізно така ситуація призвела б до колапсу бюджету, - пояснює співрозмовник "Ъ" необхідність реформи. - Але чому вони вважають, що детінізація спрацює, ніхто в службі пояснити не може". Одночасно будуть скасовані всі пільги зі сплати податку на прибуток (2,1 млрд грн) і ПДВ (5,6 млрд грн), який зараз не платять з лікарських засобів, послуг освіти, преси, зернових. "Надалі очікується приріст надходжень до бюджету за рахунок різкого зростання доданої вартості - близько 40 млрд грн на рік, починаючи з 2014 року", - упевнені в ДПС.
Одночасно буде підвищена плата за використання надр для високорентабельних і монопольних галузей: ставка на вугілля марки Т підніметься до рівня вугілля марки А, а податок на видобуток залізної руди підвищиться в 30 разів. Її споживачами є металурги, які, за словами виконавчого директора Федерації металургів Сергія Притоманова, "м'яко кажучи, переживають не найкращі часи".
"На тлі того, що світові ціни на їх продукцію і попит падають, клієнти масово відмовляються від договорів, переглядають контракти, ця ініціатива негативно позначиться на діяльності підприємств, і їм доведеться звільняти людей", - відзначає Сергій Притоманов. До цього готові в ДПС, де шукають способи стимулювати галузі, які зможуть "поглинути робочу силу, що вивільняється, після неминучої в недалекому майбутньому загибелі металургійної промисловості". "Ми не збираємося вбивати галузь, це все ще буде обговорюватися. У нас намічена зустріч з металургами", - запевнив "Ъ" пан Клименко. На одному з метпідприємств кажуть, що ідея зустрічі з податківцями обговорюється вже два тижні, але поки її не було.
Економія на трудящих
Замахнулася податкова служба і на непідконтрольний їй єдиний соціальний внесок (ЄСВ). За розрахунками ДПС, при фонді оплати праці в 2011 році 400,4 млрд грн ще 170 млрд грн зарплат було видано в конвертах. Щоб з цієї суми легалізувати 150 млрд грн, податківці пропонують зменшити ставку ЄСВ з 32,6-49,7% до 15%. Цю ідею вже давно просувають великі компанії, що демонструють легальне ведення бізнесу в Україні. Але зниження ставки призведе до втрати Пенсійним і соціальними фондами 90,4 млрд грн. "Чому податкова займається питаннями, які не входять в її компетенцію? А якщо по суті - ті, хто не платив, це не будуть робити і потім", - попереджає провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко.
І легалізація зарплат, навіть якщо вона відбудеться в повному обсязі, принесе лише 22,5 млрд грн. Утворену дірку податківці пропонують ліквідувати шляхом посилення податкового тиску. Буде скасовано максимальний поріг для сплати ЄСВ, який становить 10 мінімальних зарплат, що дасть 3,9 млрд грн, а також повернуто збір з купівлі іноземної валюти в розмірі 3% - ще 14 млрд грн. Але навіть у цьому випадку нестача буде величезною - 50 млрд грн. Частково її профінансують за рахунок 21 млрд грн, які уряд заощадить на сплаті ЄСВ з зарплат бюджетників. Де знайти ще кошти, в ДПС не знають. На думку співрозмовника "Ъ" в уряді, якщо Україна введе збір з валюти, МВФ і Світовий банк припинять працювати з нами: "Скасування внеску було однією з умов видачі кредиту МВФ. Це ж штучний спосіб тиску на долар".
Паралельно буде змінено податкове навантаження на доходи фізичних осіб. ДПС пропонує відмовитися від 17-відсоткової ставки податку, що заощадить фізособам всього 1 млрд грн, проте до цих пір не може визначитися, що робити з 15-відсотковою ставкою. У концепції зазначається, що ДПС пропонує знизити її до 10%. Це призведе до втрати місцевими бюджетами 20 млрд грн, але за рахунок легалізації зарплат дасть додатково 30 млрд грн. Таке велике зростання буде викликано примусовою легалізацією зарплат за рахунок підвищення мінімальної зарплати вдвічі - до 2 тис. грн. Ще 4,3 млрд грн буде отримано від ліквідації податкової соціальної пільги, яку отримують 6,7 млн осіб.
Одначе наприкінці проекту вказується, що ДПС все ж хоче зберегти 15-відсоткову ставку, що дасть 22,5 млрд грн. У будь-якому випадку обидві концепції дозволять наростити доходи місцевих органів влади на 13,3 млрд і 25,8 млрд грн відповідно. В умовах падіння доходів Пенсійного фонду та зростання доходів місцевих бюджетів держава просто буде змушена передати частину видатків з державного до місцевих бюджетів, щоб бюджетний ресурс направити на пенсійні виплати солідарної системи, як це було за часів СРСР. А ризики істотні. Пан Молдован нагадує, що в Україні була низька ставка податку 13%, яка не сприяла легалізації доходів.
Експерти скептично оцінюють запропоновану ДПС ліберальну концепцію реформування податкової системи, навіть якщо її впроваджувати з 2014 року. "Ми б не хотіли, щоб це була чергова спроба імітувати бурхливу діяльність перед парламентськими виборами", - вважає керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський. Голова ДПС зазначає, що процес обговорення реформи - це не справа одного дня, і якщо вона буде введена, то не в 2013 році. У той же час він не відкидає поетапного впровадження своїх ідей. Володимир Котенко вважає логічним на першому етапі реформувати ЄСВ та оподаткування доходів: "І виникає питання податкової амністії. Більшість вважає, що ми зараз засвітимося, а завтра нам це згадають - прийдуть з перевірками, штрафами, донарахуваннями і всіма подібними принадами".
Наталія Непряхіна
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас