Портрет українського позичальника: шахраїв, що беруть кредити, стає менше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Портрет українського позичальника: шахраїв, що беруть кредити, стає менше

Кредит&Депозит
1296
Кількість позичальників-шахраїв в банківському секторі зменшується. Зараз вони становлять 1% від усієї кількості позичальників. Такі дані озвучив директор з розвитку бізнесу Міжнародного бюро кредитних історій Андрій Камінський.
За словами Камінського, бюро склало "портрет позичальника".
Перший тип позичальників - відповідальний позичальник, який має один кредит і видану додатково кредитну картку (50%). Як правило, це люди старші 30 років, вони мали досвід отримання та повернення кредитів до кризи (це були іпотека або автокредит). Вони знають всі складнощі, які виникають при використанні кредитних продуктів, тому беруть кредит виважено, обдумано.
Другий тип - позичальники, орієнтовані на престижні речі (40%).
"В основному це люди до 30 років, які хочуть мати певні престижні речі: IPad, IPod, супер-ноутбук тощо. Основний ризик з цими позичальниками - невідповідальне ставлення до кредитів. У випадку, якщо вони хочуть, то вони завжди знайдуть можливість, знайдуть роботу. Але ставлення до повернення кредиту у них набагато гірше, ніж у першого типу позичальників".
Наступна категорія - позичальники, які не розуміють суті кредитних відносин (10%). Такі люди не розуміють, що це перенесення фінансового навантаження на майбутнє. Вони беруть стільки, скільки їм можуть видати. Найбільша кількість кредитів - 18 кредитів в одного такого позичальника.
Позичальники-шахраї становлять близько 1%. Раніше індикатором виступав FPD (несплата з першого ж платежу). Але це відбивається в базі даних бюро і банків. В результаті шахраї часто стали платити перший або навіть другий платіж. Основний тренд в пошуках шахраїв - покращити перевірку даних аплікаційної заявки.
"Зараз статистика показує, що кількість шахраїв у банківській сфері зменшується - вони перебазуються в інші галузі, наприклад, в комунікаційний сектор. Тому що банки вже навчилися "відсікати" таких людей", - зазначив Камінський.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас