Fitch знизило кредитну оцінку США до "негативної" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch знизило кредитну оцінку США до "негативної"

Казна та Політика
974
Міжнародне рейтингове агентство Fitch підтвердило право США користуватися найвищим кредитним рейтингом ААА, знизивши кредитну оцінку країни до "негативної". Зниження очікувань від американської економіки з імовірністю не менше 50% спричинить падіння самого рейтингу в найближчі два роки, попереджають експерти.
У прес-релізі Fitch вказується, що песимістична оцінка викликана нездатністю адміністрації Барака Обами знайти компроміс з республіканською опозицією з питання про заходи щодо зниження бюджетного дефіциту. Невизначеність у податковій політиці (президент закликає стягувати більше коштів з багатих) створює передумови до повернення рецесії.
Разом з тим в Fitch впевнені, що США станом на поточний момент заслуговують найвищого рейтингу. В агентстві відзначили "багатство, диверсифікацію і високу продуктивність" американської економіки. В активі США і та обставина, що долар є світовою резервною валютою.
Аналітики компанії розцінюють як помірний вплив негативних факторів, пов'язаних з кризою 2008 р. Більше того, стверджується, що він буде скорочуватися.
Під пильною увагою світових ЗМІ кредитний рейтинг США опинився рік тому, коли агентство Standard & Poor's знизило його рівень на один щабель - з ААА до АА+. Падіння показника, що сталося вперше в американській історії, спровокувало депресію на світових ринках і шквал критики на адресу Обами.
У червні ц.р. S&P підтвердило кредитний рейтинг США на рівні АА+/А-1+ з негативним прогнозом. Аналітики S&P вважають, що економіка США все ще стоїть перед значними труднощами. Ризик повернення до рецесії агентство оцінює в 20%.
S&P відзначило, що в 2014 р. року рейтинг США може бути знову переглянутий, тому що до цього року закінчиться термін дії податкових пільг, введених Джорджем Бушем, і вступить в силу план про скорочення державних витрат. Ці події можуть мати серйозні негативні наслідки для американської економіки.
Підтверджуючи суверенний рейтинг США, S&P відзначили високу стійкість економіки, надійну кредитно-грошову політику і статус долара як ключової резервної валюти світу.
Як повідомлялося, дефіцит федерального бюджету США в травні 2012 р. збільшився і склав 125 млрд дол проти 57,6 млрд дол в травні 2011 р. Даний показник повністю збігся з прогнозом аналітиків.
Комітет конгресу США повинен був представити стратегію скорочення бюджетного дефіциту щонайменше на 1,2 трлн дол не пізніше 23 листопада 2011 року. В разі невдачі з 2013 р. вступлять в силу автоматичні скорочення витрат на аналогічну суму відповідно до серпневих домовленостей в конгресі.
Обама обіцяє накласти вето на будь-яку спробу скасувати секвестр бюджету 2013 р., тобто автоматичні скорочення бюджетних витрат, передбачені в разі невдачі спеціального міжпартійного комітету конгресу США.
Рішення про створення комітету для вирішення проблеми держборгу було ухвалено 2 серпня 2011 р., коли конгрес США після довгих дебатів і суперечок між демократами і республіканцями підвищив законодавчо встановлену межу держборгу. Тим самим держава уникнула дефолту за державними облігаціями.
У листопаді повідомлялося, що державний борг США перевищив позначку 15 трлн дол. Міжнародні рейтингові агентства раніше попереджали владу США про те, що якщо конгрес не розробить довгостроковий план зі стимулювання економіки, країну чекає чергове зниження рейтингу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас