АУБ: Нацбанк підриває довіру громадян — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АУБ: Нацбанк підриває довіру громадян

Казна та Політика
2338
Розбіжності в заявах очільників Нацбанку щодо ключових питань курсової політики призводять до дезорієнтації суспільства, викликають подив у спеціалістів і підривають довіру громадян до НБУ і національної валюти. Так вважає президент АУБ Олександр Сугоняко, передає прес-служба Асоціації українських банків.
За його словами, в Нацбанку мали б розібратися чи є "фундаментальні основи" під девальваційними очікуваннями.
Олександр Сугоняко нагадав, що нещодавно голова Нацбанку Сергій Арбузов під час робочої поїздки в Пекін заявив, що платіжний баланс в Україні наразі позитивний, але на кінець року може бути і негативний: "Якщо буде гостра нестача валюти, це означає, що експорт припинився або імпорт збільшився. І тоді, хоче Нацбанк того чи ні, девальвації не уникнути. Поки ситуація достатньо нормальна, прогнозована. На сьогодні баланс позитивний". Раніше в ЗМІ Голова Нацбанку, коментуючи ситуацію з курсом гривні, також заявляв, що: "якщо в країні буде гостра нестача валюти, відбудеться девальвація, як будь-який дефіцитний товар, вона почне дорожчати. Але поки ситуація керована". Головним ризиком він назвав скорочення експорту і різке зростання імпорту.
З іншого боку, голова групи радників НБУ Валерій Литвицький в ЗМІ заявляє про те, що гривня буде залишатись стабільною, мотивуючи тим, що в Україні не спостерігається відтік капіталу, сформувався позитивний платіжний баланс і зафіксована рекордно низька інфляція: "Девальваційні прогнози необґрунтовані, а іноді і спекулятивні. Очікування падіння гривні і зростання долара після виборів не мають під собою фундаментальних підстав".
На думку президента АУБ Олександра Сугоняка, такі розбіжності в заявах очільників Нацбанку щодо ключових питань курсової політики призводять до дезорієнтації суспільства, викликають подив у спеціалістів, підривають довіру громадян до регулятора, що недопустимо.
Адже НБУ не може не знати, що очікування впливають на курс. І що маніпуляційні технології в цій сфері небезпечні, навіть в короткостроковій перспективі, не кажучи вже про середньострокову.
Банківська галузь в цілому не зацікавлена в девальвації гривні, бо вона зазнає додаткових збитків і через погіршення якості кредитного портфеля, і внаслідок перевищення валютних пасивів над валютними активами. Тому банківське співтовариство, опікуючись тим, щоб не допустити глибокої девальвації гривні, потребує чесної і зрозумілої курсової політики НБУ. На жаль, на даний час її ми не спостерігаємо.
Вже більше року АУБ говорить про це, а країна втрачає час і можливості для впливу на глибину девальвації гривні, - підкреслив Сугоняко.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас