Світову економіку чекає "ідеальний шторм" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світову економіку чекає "ідеальний шторм"

Казна та Політика
10646
Професор Нью-Йоркського університету Нуріель Рубіні в інтерв'ю Bloomberg TV зазначив, що можливі в 2013 році фінансові проблеми виявляться більш серйозними, ніж в 2008-му. На думку економіста, це буде "ідеальний шторм" для всієї світової економіки: коштів для пом'якшення економічних шоків практично не залишиться, а спад відбудеться в усіх ключових регіонах світу.
Рубіні впевнений, що останні кроки з порятунку проблемних країн єврозони не приносять успіху. Саміт в Брюсселі, який відбувся в кінці червня, був провальним. Незважаючи на рішення про зниження відсоткових ставок, європейські ринки втратили після цього близько 3%. У підсумку ніяких кардинальних змін не відбулося.
Італійські облігації теж не в кращому становищі, всі очікують подальшого зростання дохідності, яка зараз знаходиться на позначці вище 6%. Судячи з усього, можна очікувати різкого погіршення ситуації вже протягом декількох тижнів.
Єдина установа, яка здатна зараз впоратися з короткостроковими проблемами, - Європейський центральний банк. Зокрема, він може зробити монетизацію короткострокових боргових зобов'язань. Інша справа, що цьому процесу будуть перешкоджати головним чином Німеччина, а також Нідерланди, Австрія та Фінляндія. Тобто ключові країни єврозони підтримають Ангелу Меркель і не хочуть подібних заходів від європейського монетарного регулятора, адже тоді за боргами проблемних країн доведеться платити країнам Північної Європи.
Нуріель Рубіні впевнений, що до 2013 року здатність політиків вживати якісь серйозні заходи вичерпається.
Зокрема, в США, судячи з останніх даних, очікується рецесія. Уповільнення зростання китайської економіки також, найімовірніше, виявиться сильнішим, ніж вважали багато хто. Економіки інших ринків, що розвиваються, (БРІК, Мексика і Туреччина) також різко сповільняться. З одного боку, спад на ринках, що розвиваються, буде викликаний рецесією в єврозоні і Великобританії, з іншого - тим, що самі країни не проводять назрілі економічні реформи.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас