Норвегія зупинить видобуток нафти через страйк робітників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Норвегія зупинить видобуток нафти через страйк робітників

Енергетика
279
Норвегія зупинить видобуток і експорт нафти і газу у вівторок, 10 липня, через страйк працівників галузі. Про це повідомляє Agence France-Presse з посиланням на прес-секретаря міністерства енергетики і палива Хокона Сміт-Ісаксена (Haakon Smith-Isaksen).
"Якщо ситуація не зміниться, зупинка потужностей відбудеться опівночі на вівторок", - заявив він. За словами співробітника міністерства, видобуток може бути відновлено, коли почнеться виснаження наявних запасів енергоресурсів.
У четвер, 5 липня, найбільша нафтова компанія Норвегії Statoil заявила, що зупиняє з 9 липня роботи на шельфі через страйк робітників. У масовому страйку бере участь близько 700 робітників Statoil. За даними компанії, кожен день простою коштуватиме їй близько 80 мільйонів доларів.
Протестні акції працівників нафтової галузі в Норвегії почалися в кінці червня, загалом у страйках бере участь більше шести тисяч осіб. Вони виступають за введення для них дострокових пенсій. Нафтовики наполягають на тому, що повинні йти на пенсію в 62 роки, у той час як загальний пенсійний вік в країні становить 65 років.
Видобуток нафти в Норвегії ведуть понад п'ятдесят компаній, у тому числі і міжнародні гіганти, такі як Royal Dutch Shell, Statoil і BP. Основний видобуток ведеться на шельфі. За даними The Financial Times, до страйку Норвегія щодня експортувала близько двох мільйонів барелів вуглеводнів, що можна порівняти зі споживанням Франції.
Як відзначає Reuters, через протестні акції в Норвегії ціни на північноморську нафту марки Brent зростають. 9 липня барель Brent подорожчав до 99,2 долара проти 98,5 долара на кінець п'ятниці. У четвер, після оголошення про зупинку виробництва Statoil, барель Brent підскочив вище 100 доларів.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас