Іран хоче постачати Євросоюзу нафту через приватний консорціум — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іран хоче постачати Євросоюзу нафту через приватний консорціум

Енергетика
213
Іран може обійти міжнародне ембарго завдяки домовленості з групою європейських нафтових компаній про постачання нафти через приватний консорціум.
Як повідомив голова асоціації експортерів нафтогазової та нафтохімічної продукції Ірану Хасан Хосроуджерді, за допомогою консорціуму Іран зможе експортувати від 400 тис. до 500 тис. барелів нафти на добу. При цьому основна частина нафтопродуктів буде доставлятися в Європу, пише Інтерфакс-Україна.
Частка нафти, що продається через консорціум, складе близько 20% іранського нафтового експорту, зазначив Хосроуджерді. Він розповів, що в створенні консорціуму братимуть участь Центробанк Ірану, міністерство нафти, а також асоціація експортерів нафтогазової та нафтохімічної продукції Ірану.
Назви європейських компаній голова асоціації не озвучив, а також залишив в секреті деталі роботи механізму.
До недавнього часу в експорті іранської нафти брала участь тільки Національна іранська нафтова компанія, проте після введення міжнародного ембарго влада країни дозволила продавати нафту через приватні компанії, щоб уникнути санкцій.
Як повідомлялося, міжнародні санкції щодо Ірану почали діяти з 1 липня. Західні країни відмовилися від імпорту іранської нафти в надії на скорочення країною інвестицій в розвиток своїх ядерних програм.
Нагадаємо, нещодавно для подолання негативних наслідків міжнародного ембарго владі Ірану довелося виділити $14 млрд на розвиток нафтогазової сфери.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас