Нацбанк витратить на втримання курсу гривні 5 млрд дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк витратить на втримання курсу гривні 5 млрд дол

Казна та Політика
1971
Нацбанк прагне втримати курс гривні до долара США на рівні 8 грн/$, заради чого до кінця року витратить на ці цілі майже $5 млрд, повідомили в п'ятницю в Міжнародному валютному фонді. Тиск на курс не зменшується навіть влітку - у червні резерви НБУ скоротилися на $1,44 млрд через необхідність держави повертати свої зовнішні борги. Це зберігає високі девальваційні очікування, оскільки у населення і бізнесу немає впевненості в тому, що після парламентських виборів буде вжито заходів для втримання курсу, відзначають економісти.
Україна пережила червень - піковий місяць погашення зовнішнього держборгу в поточному році - з істотними втратами для резервів Нацбанку. У п'ятницю в НБУ повідомили про максимальне в поточному році скорочення міжнародних валютних резервів на $1,44 млрд, до рівня червня 2010 року - $29,32 млрд. Причиною скорочення валютних заощаджень держави стало погашення Україною зовнішніх боргів на $1,8 млрд. У НБУ пояснили, що в червні уряд погасив кредит і відсотки VTB Capital на $1,1 млрд ("Ъ" повідомляв, що Україна домовилася з Росією повернути лише половину з 2-мільярдного кредиту), а також єврооблігації країни на $600 млн. Одночасно посилення попиту на валюту на внутрішньому ринку змусило НБУ проводити інтервенції, продавши на міжбанку $704 млн. Від 2,4-мільярдного просідання резервів врятувало лише те, що Мінфін на внутрішньому ринку отримав в червні від випуску валютних облігацій $990 млн.
У НБУ сподіваються на відновлення валютних резервів. "В кінці року міжнародні резерви будуть на рівні початку року ($31,79 млрд. - "Ъ") або навіть вище", - повідомив керівник групи радників голови Нацбанку Валерій Литвицький. Одначе у МВФ підрахували, що для втримання курсу гривні на рівні 8 грн/$ НБУ доведеться витратити до кінця року ще майже $5 млрд, і його резерви опустяться до $24,4 млрд. Цей сценарій враховує відсутність надходжень від МВФ в рамках угоди stand-by.
Уникнути скорочення валютних резервів дійсно буде непросто. "Порогом безпеки вважається обсяг резервів на рівні трьох місяців імпорту. Середньомісячний імпорт зараз становить $8 млрд, тому крайньою точкою резервів буде $24 млрд. За нашими прогнозами, до кінця року ми наблизимося до цього рівня, зокрема через те, що держсектору потрібно повернути зовнішні борги на $3,5 млрд, - говорить економіст ІК Dragon Capital Олена Белан. - $24 млрд - це не катастрофічний рівень, але він є негативним сигналом для міжнародних інвесторів, які і так побоюються приходити в Україну. Потрібно буде терміново вживати заходів зі збільшення резервів".
Скорочення резервів також є наслідком зростання валютного попиту з боку інвесторів, які чекають ослаблення гривні. "Девальваційні очікування зберігаються через проблеми в ЄС, до того ж девальвація відбувається у багатьох країнах, а гривня була стабільною", - говорить начальник відділу аналізу фінансових ринків "ІНГ Банку Україна" Олександр Печеріцин. З початку року валютний індикатор, який показує коридор угод з доларом на міжбанку, виріс на 4,6-3,4 коп. - на 0,5%. Долар досяг пікового значення 14 червня (8,110-8,115 грн/$), опустившись до 6 липня до рівня 8,089-8,096 грн/$.
Несподівано, але українські громадяни поки допомагають НБУ втримувати курс. У червні вони купили всього $1,86 млрд, що менше, ніж у травні ($1,88 млрд), і набагато менше, ніж у червні 2011 року ($2,9 млрд). Припливу валюти від іноземних футбольних фанатів під час Євро-2012 банки не помітили: обсяг викупленої валюти скоротився з $1,36 млрд в травні до $1,12 млрд в червні. Подальшого розвитку ситуації експерти поки не прогнозують. "Серпень і вересень є складними місяцями для валютного ринку, тому НБУ доведеться витрачати резерви на підтримку курсу гривні. Девальваційні очікування зберігаються, оскільки у населення немає впевненості, що після парламентських виборів буде вжито заходів для втримання курсу", - каже Олена Белан.
У зв'язку з цим МВФ радить підвищити гнучкість обмінного курсу. "Це буде сприяти пом'якшенню зовнішніх шоків, зміцненню резервів і збереженню конкурентоспроможності", - заявили у фонді. Україна до цього готова - в червні представники влади тричі підтримали цю ідею. Президент Віктор Янукович у щорічному посланні до парламенту вказав необхідність відмовитися від використання штучної прив'язки гривні до долара і перейти "до формування гнучкої динаміки валютного курсу в межах валютного коридору". Міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко висловився на підтримку прив'язки курсу гривні не до долара, а до мультивалютного кошика, а голова НБУ Сергій Арбузов спрогнозував від’ємний платіжний баланс в кінці року через зупинку експорту або збільшення імпорту. "І тоді, хоче цього Нацбанк чи ні, девальвація неминуча", - сказав він, запевнивши, що резервів поки достатньо.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас