Веб-камери на виборах покажуть процес голосування, але не підрахунок голосів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Веб-камери на виборах покажуть процес голосування, але не підрахунок голосів

400
Закон про забезпечення прозорості виборів вводить різні формати роботи системи відеоспостереження на виборчих дільницях: під час голосування йде трансляція, з його закінченням і до підписання протоколу підрахунку голосів - тільки запис. Де і як виборець може отримати потрібний йому запис - закон мовчить.
На виборах до Верховної Ради українці не зможуть контролювати підрахунок голосів в режимі реального часу, незважаючи на те, що парламент ухвалив закон про оснащення всіх виборчих ділянок веб-камерами. Про це у своїй статті для ZN.UA пише політичний оглядач Валентина Самар.
Закон про забезпечення прозорості виборів вводить різні формати роботи "системи відеоспостереження": під час голосування йде трансляція, з його закінченням і до підписання протоколу підрахунку голосів - тільки запис.
"Чому народ не має права дивитися онлайн, як його рахують, адже загальновідомо, що це в нашому випадку найчастіше найважливіше?" - задається питанням оглядач.
У той же час, коли і як виборець може отримати потрібний йому запис в ДВК - теж невідомо, закон ні процедуру, ні власне, в яких випадках і хто має право отримати копію запису з якогось засідання комісії, не встановлює.
Згідно з новим законом, відеоспостереження в режимі реального часу буде транслюватися на сайті, спеціально створеному. Ким, техзавдання, хто буде адмініструвати його роботу - пізніше все це має виписати Кабмін. Технічна сторона питання (що визначально для такого масштабного проекту) взагалі не відображена в законі. А деякі моменти повністю випали. Зокрема, в документі відсутня чітко сформульована норма про те, що, крім картинки, ми також зможемо чути процес голосування, і, відповідно, чи буде вестися аудіозапис.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас