Експерт: Найбідніша в Європі Україна споживає стільки ж газу, як і найбагатша Німеччина — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Найбідніша в Європі Україна споживає стільки ж газу, як і найбагатша Німеччина

Енергетика
2531
Найбідніша країна Європи - Україна - витрачає таку ж кількість газу, як і найбагатша - Німеччина. Про це в ексклюзивному коментарі УНН сказав заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький.
"Однією з основних проблем України є те, яким чином вона споживає енергетику, наскільки ефективно вона це робить. Зараз нам потрібно максимально сконцентровано та активно розвивати енергозберігаючі технології, що дасть нам можливість максимально мало споживати. До того ж, при такому рівні споживання ми зможемо менше залежати від Росії та Газпрому, що також важливо. Адже зараз найбідніша країна Європи - Україна - витрачає стільки ж газу, скільки і найбагатша - Німеччина. І це найбільш серйозний показник того, що нам вкрай необхідно займатися енергозбереженням", - сказав О.Голобуцький.
За словами експерта, у найближчі роки це питання буде тільки загострюватися, тому що щорічно тарифи на енергоносії будуть тільки зростати.
"Тарифи в принципі повинні зростати, вони вже зараз не відповідають дійсності. Говорити, що це величезний тягар на бюджет - це навіть зайве, просто треба зробити так, щоб усім було зрозуміло з яких саме причин зростає ціна. От сьогодні вже йде мова про те, що після виборів ціна на електрику виросте в 3 рази і потім вона не буде знижуватися, а тільки навпаки", - зазначив експерт.
Уже зараз вдається прогнозувати виграш підприємств, які вкладають кошти в енергоефективність. Відповідну проекцію можна зробити і на житловий фонд - утеплення будинків повинно стати першочерговою справою українців.
"У всьому світі відповідний рівень енергоефективності досягається дуже просто: за допомогою економіки - грошима, і зробити це треба так, щоб було вигідно використовувати енергозберігаючі технології. У нас зараз 70-80% тепла втрачається в мережах на шляху до споживача, оскільки в нас застарілі інфраструктури, і ми за все це платимо. А все йде до того, що кожен рік ціни на енергоносії будуть підвищуватися, адже держава вже не може нести на собі цей вантаж. І от коли енергоносії будуть коштувати дуже багато, тоді люди і почнуть замислюватися над тим, як же заощадити. У всьому світі заощаджують за допомогою автономного опалення, утеплення будівель і вікон. Нам всі ці речі здаються дивними і смішними, адже у нас всі ці речі коштували копійки. А ось через деякий час у нас все це буде коштувати серйозних грошей і люди почнуть це робити", - зазначив О.Голобуцький.
Нагадаємо, ефективного рівня використання енергоресурсів можна досягти вимикаючи світло та електроприлади. Разом з тим, утеплення будинків також в значній мірі дозволяє істотно заощадити на енергоносіях. За словами заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Ігоря Лисова, він буде ініціювати законопроект про надання кредитів на утеплення будинків.
"Зараз потрібно розглянути програму кредитування утеплення будинків. По-перше, жителі повинні самостійно брати участь в цій програмі, збирати гроші і потім отримувати дешевий кредит. Також на ці програми необхідно залучити західні гранти, так як ця програма відноситься до екологічних проектів західних територій. Зараз я говорю про ті гранти, які різні західні структури, серед яких і великі приватні підприємства і державні, безкоштовно надають для вирішення проблем глобального потепління та інших таких же масштабних. Можна навіть залучити гроші Кіотського протоколу. Тобто певну кількість грошових ресурсів, які ми можемо залучити до цієї програми", - сказав І.Лисов.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас