Президенту Румунії оголосили імпічмент за нестабільність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президенту Румунії оголосили імпічмент за нестабільність

436
За відсторонення президента від посади висловилися 258 парламентаріїв з 432. Відповідно до румунського законодавства, щоб Бесеску залишив свій пост, рішення парламенту має бути підтримано більшістю громадян країни на референдумі, який відбудеться 29 липня. До цього часу виконувати обов'язки голови держави буде спікер Сенату Румунії Крін Антонеску.
Ініціатором відсторонення Бесеску з посади стала коаліція соціалістів і лібералів, що має більшість в парламенті. Депутати, зокрема, звинуватили президента в порушенні конституції і перешкоджанні нормальній роботі уряду.
У Румунії останні кілька місяців триває гостра політична криза, викликана невдоволенням серед населення політикою скорочення бюджетних витрат і низьким рівнем життя в країні. З початку року два кабінети міністрів були відправлені у відставку, а в квітні уряд очолив Віктор Понте з опозиційної Соціал-демократичної партії.
Політична нестабільність, крім іншого, призвела до переходу пропрезидентської Демократично-ліберальної партії в опозиційний табір. Таким чином, Бесеску фактично опинився в опозиції і до парламентської більшості, і до уряду.
Траян Бесеску обіймає пост президента Румунії з 2004 року. У 2007 році парламент вже намагався усунути його з посади, однак тоді на референдумі близько 75 відсотків жителів країни підтримали Бесеску, і його відставка в підсумку не відбулася.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас