МВФ наполягає на підвищенні споживчих цін на газ в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ наполягає на підвищенні споживчих цін на газ в Україні

Казна та Політика
1235
Міжнародний валютний фонд (МВФ) вкотре закликав Україну підвищити споживчі ціни на газ. Про це йдеться в доповіді МВФ за підсумками консультацій за статтею IV статуту організації.
Як відзначають в своїй доповіді експерти міжнародної організації, такий крок відкриє Києву можливість відновити переговори про отримання кредитної допомоги.
У доповіді експертів МВФ підкреслено, що в 2010-2011 рр. економіка України демонструвала хороші темпи посткризового відновлення. Разом з тим країна продовжувала відчувати негативні наслідки, які в свою чергу вилилися в низький рівень зростання кредитоспроможності. Розрахунки МВФ показують, що в 2012 р. зростання ВВП країни складе 3,0% проти 5,2%, які були досягнуті за підсумками 2011 р.
Для зміни показників зростання ВВП в бік збільшення Києву необхідно провести повномасштабну реформу енергетичного сектору, що, в свою чергу, знизить навантаження на бюджет і підвищить енергетичну незалежність, відзначили в МВФ. Для досягнення зазначених ефектів керівництву України пропонується "поступово збільшувати тарифи на газ та опалення". В опублікованому документі підкреслюється, що МВФ неодноразово виходило з аналогічними пропозиціями, проте кожного разу національний уряд відкидав ініціативи.
Нагадаємо, останній раз місія МВФ відвідувала Київ 21-28 травня ц.р. Тоді голова місії Кріс Джарвіс рекомендував уряду України підвищити тарифи на опалення і газ для населення. Він нагадав, що це є однією з основних перешкод до отримання Україною чергового траншу кредиту МВФ. Крім того, за його словами, Україні необхідне істотне зовнішнє фінансування.
Нагадаємо, перший віце-прем'єр-міністр Валерій Хорошковський раніше заявив, що програма співпраці України з МВФ буде продовжена в 2013 р. У той же час міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк заявив, що в Україні не будуть підвищувати тарифи на опалення для населення в поточному році
У свою чергу Президент України Віктор Янукович заявив, що Україна в 2013 р. сподівається отримати новий пакет допомоги від МВФ в рамках програми stand by загальним обсягом 15,5 млрд дол.
Нагадаємо, 22 квітня ц.р. віце-президент Світового банку Філіп Ле Уеру заявив, що Україна не так гостро потребує грошей МВФ, тому неотримання нового траншу не критично.
Раніше Янукович заявляв, що Україні дуже потрібні кредити МВФ. У той же час вищі державні чиновники, у тому числі прем'єр Микола Азаров і віце-прем'єр Сергій Тігіпко, неодноразово заявляли, що навіть якщо Україні не вдасться домовитися з МВФ про відновлення співпраці, країна в 2012 р. впорається і без кредиту МВФ.
В кінці грудня 2011 р. голова НБУ Сергій Арбузов говорив про те, що для України дуже важливо отримати черговий транш кредиту від МВФ, але не через те, що не вистачає коштів, а для того, щоб дати маяк інвесторам, що МВФ працює в цій країні. Разом з цим Арбузов пояснив, що НБУ не витрачає гроші МВФ, а підтримує за рахунок цих коштів платіжний баланс.
Програма співпраці України і МВФ, схвалена в липні 2010 р., передбачає виділення Україні кредиту на суму 15 млрд 150 млн дол під ставку 3,5% річних. Термін дії програми становить 2,5 роки. Відразу після схвалення програми співпраці Україна отримала перший транш у розмірі 1 млрд 890 млн дол. Рішення про виділення другого (і останнього) траншу в розмірі 1 млрд 500 млн дол рада директорів МВФ ухвалила 22 грудня 2010 року.
У 2011 р. транші МВФ Україна не отримувала. Київ втратив можливість отримати від МВФ три квартальні кредити в розмірі приблизно 1,5 млрд дол кожен в рамках програми stand-by загальним обсягом 15,5 млрд дол через порушення погоджених з фондом термінів проведення пенсійної реформи (вступила в силу з 1 жовтня) та підвищення тарифів на газ.
2 березня повідомлялося, що Україна виплатила МВФ 575 млн дол обслуговування за першим траншем stand-by. Обсяг виплат України МВФ на 2012 р. становить 3,72 млрд дол. Для погашення цієї заборгованості, а також боргів за облігаціями Україна хоче отримати від МВФ нові кредити на 10 млрд дол. А поки кредитів немає, Мінфін буде позичати гроші шляхом продажу держоблігацій.
Відзначимо також, що Україна хоче реструктуризувати борг перед МВФ. Раніше прем'єр-міністр Микола Азаров повідомив, що Україна попросить МВФ рефінансувати борг, погашення якого припадає на 2012 р., новим кредитом в рамках програми stand-by. За словами Азарова, якщо МВФ не зможе надати другий транш кредиту stand-by, то Україна буде мати право ставити питання про те, щоб МВФ не наполягав на погашенні заборгованості, яка утворилася в 2008 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас