"Нафтогаз": Україна в IV кварталі буде отримувати газ дешевше - на 6 дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз": Україна в IV кварталі буде отримувати газ дешевше - на 6 дол

Енергетика
417
Ціна російського газу для України в четвертому кварталі 2012 року знизиться до 417 доларів за одну тисячу кубометрів, у порівнянні з 425 доларами в другому і 426 доларами в третьому кварталі, повідомляє в п'ятницю прес-служба "Нафтогазу України".
"Згідно з оцінками фахівців національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", в четвертому кварталі поточного року ціни на імпортований за контрактами з Російською Федерацією газ знизяться до 417 доларів за 1000 кубометрів. Таке зниження обумовлене падінням цін на нафту на світових ринках", - йдеться в повідомленні.
У другому кварталі 2012 року ціна російського палива склала 425 доларів за тисячу кубометрів, а в третьому складе 426 доларів. Ціна газу в першому кварталі 2012 року становила близько 416 доларів. Раніше НАК "Нафтогаз України" прогнозував, що середньорічна ціна на російський газ для України в 2012 році може скласти 440 доларів за тисячу кубометрів замість закладених в держбюджеті 416 доларів.
У зв'язку з високою ціною на паливо Україна заявила про намір знизити закупівлі російського газу в 2012 році з передбачених контрактом 52 мільярдів кубометрів газу до 27 мільярдів кубометрів. Разом з тим, в РФ стверджують, що час для переговорів щодо обсягів закупівель палива на цей рік вже втрачено: річний контрактний обсяг може бути змінений не пізніше, ніж за півроку до початку поставок.
Контракт "Газпрому" і "Нафтогазу" містить умову "бери або плати", яке поширюється на 80% обсягу закупівлі газу, передбаченого за контрактом. Виходячи з річного контрактного обсягу на 2012 рік 52 мільярди кубометрів, Україна повинна оплатити не менше 41,6 мільярда кубометрів газу.
Як повідомляв раніше заступник голови "Газпрому" Олександр Медведєв, постачання російського газу в Україну в 2012 році можуть скласти близько 40 мільярдів кубометрів. Проте того ж дня український міністр енергетики Юрій Бойко заявив журналістам, що цей показник не перевищить 27 мільярдів кубів як в цьому, так і в наступному році.
Як заявив в кінці червня голова "Газпрому" Олексій Міллер, холдинг може подати позов до України в разі невибирання нею в 2012 році мінімального контрактного обсягу поставок російського газу. Він підкреслив, що ніяких змін річного контрактного обсягу не проводилося, і він, як і раніше, становить 52 мільярди кубометрів.
За матеріалами:
Прайм
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас