Що Янукович змінив у податках для ІТ-шників? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що Янукович змінив у податках для ІТ-шників?

2371
Вчора Верховна Рада України ухвалила закон про податкові пільги для ІТ-галузі з урахуванням пропозицій Президента Віктора Януковича. За ухвалення закону в цілому проголосували 264 народні депутати. Якщо Президент підпише його, змінити норми закону можна буде тільки проектами змін до Податкового кодексу.
Для початку - які зауваження до закону зробив президент, "зарубавши" його з першої спроби.
Так, він висловив зауваження про те, що неоднозначні тлумачення положень закону щодо встановлення звільнення програмної продукції від оподаткування на додану вартість, створюють ризики неоднакового його застосування на практиці і виникнення зловживань. У зв'язку з цим, Президент України запропонував визначити термін "програмна продукція".
Також Президент зазначив, що пропоновані в законі процедури адміністрування встановлюваного режиму оподаткування суб'єктів індустрії програмної продукції є складними для бізнесу і містять корупційні ризики. Таким чином, він запропонував утриматися від введення додаткових підстав для проведення органами державної податкової служби документальних позапланових виїзних перевірок суб'єктів господарювання, а також від отримання відповідного висновку Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України і виключити із закону відповідні положення.
Крім зазначеного, Президент України висловив застереження щодо встановлення законом пільгової ставки податку на доходи фізичних осіб на рівні 5 відсотків (замість чинних ставок 15 і 17 відсотків) бази. Таке введення пільгової ставки податку на доходи фізичних осіб для певної групи громадян за професійною ознакою, відповідно до пропозицій Президента, суперечить Конституції України, за якою громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом, а також нормам Податкового кодексу, за якими податкове законодавство України ґрунтується на принципі рівності усіх платників перед законом, недопущенні будь-яких проявів податкової дискримінації. Також Президент України наголосив, що зменшення ставки податку для окремих груп осіб призведе до певного зменшення надходжень до місцевих бюджетів. Крім прямих втрат місцевих бюджетів, зниження в три рази ставки податку на доходи фізичних осіб для співробітників ІТ-компаній може створити прецедент для ініціювання відповідних змін до податкового законодавства для працівників інших галузей, яким буде надаватися державна підтримка.
Що ж змінилося в законі після поправок Президента:
- скасовується передбачений раніше 5% податок на дохід фізосіб-співробітників IT-компаній;
- Президент прибрав із закону норми з обов'язковим висновком про вид діяльності в Держінформнауки для компаній, які хочуть працювати за спеціальним податковим режимом, а також норми про необхідність проведення позапланових виїзних перевірок податкової;
- звільнення від ПДВ зберігається, але тільки для техоперацій з поставками програмної продукції (операційних систем, різних програм і їх компонентів, а також інтернет-сайтів та онлайн-сервісів).
Спеціальний режим оподаткування буде діяти з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас