У Податкової забрали частину повноважень і віддали Мінфіну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Податкової забрали частину повноважень і віддали Мінфіну

Казна та Політика
1405
Завдяки внесеним змінам до Податкового кодексу, Мінфін перебрав на себе частину контрольних функцій ДПС, а також більшість функцій і повноважень у сфері нормативно-правового регулювання.
Верховна Рада (ВР) України позбавила Державну податкову службу (ДПС) більшості функцій і повноважень у сфері нормативно-правового регулювання, передавши їх Міністерству фінансів та іншим державним органам.
За схвалення закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо Державної податкової служби та у зв'язку з проведенням адміністративної реформи в Україні)" (№10224) проголосувало 262 картки народних депутатів у четвер, 5 липня.
Закон, зокрема, позбавляє ДПС права формування і затвердження плану-графіка проведення документальних планових перевірок, переліку ризиків і їх поділу на ступені ризику, і наділяє такими функціями Міністерство фінансів.
Крім цього, міністерство визначатиме формат і порядок надання під час перевірок платниками податків документів посадовим особам ДПС, а також встановлювати порядок розстрочення податкового боргу та порядок списання податкового боргу.
Законом передбачена передача Мінфіну і функції затвердження форм податкових декларацій та виконання функції встановлення порядку податкового обліку та звітності про результати спільної діяльності.
Порядок контролю митними органами за сплатою платниками ПДВ, акцизного та екологічного податку, відповідно до закону, буде встановлюватися Мінфіном, а не спільним рішенням Податкової та Митної служб.
Крім того, раніше підконтрольний ДПС Єдиний реєстр податкових накладних в електронному вигляді тепер буде вести Мінфін, а також ухвалювати рішення про зміну основного місця обліку платника податків.
Мінфін також буде визначати порядок обліку, встановлювати перелік документів для взяття на облік і форми заяв з питань реєстрації та обліку платників податків, а також визначати форму Книги обліку доходів і витрат і порядок її ведення.
Крім того, документ наділяє податкову міліцію функцією збору та аналізу інформації про порушення податкового законодавства та прогнозування тенденцій розвитку негативних процесів кримінального характеру в сфері оподаткування.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас