В Україні може подорожчати інтернет і кабельне телебачення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні може подорожчати інтернет і кабельне телебачення

2309
В Україні може подорожчати інтернет-доступ, кабельне телебачення і фіксований зв'язок. Вчора держрегулятор схвалив законопроект, яким вводиться 3,5-відсоткова надбавка до тарифів операторів. Кошти від цих платежів оцінюються у понад 1,6 млрд грн на рік і будуть спрямовані на розвиток зв'язку в сільських та гірських районах та компенсацію збитків від надання послуг за державними тарифами. Оператори побоюються, що ці кошти отримає "Укртелеком" - найбільший оператор фіксованого зв'язку.
Урядовий законопроект "Про створення Фонду загальнодоступних телекомунікаційних послуг" на своєму вчорашньому засіданні схвалила Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ). Як розповів член комісії Ігор Сиротенко, документ передбачає введення нового збору, що нараховується на вартість всіх телекомунікаційних послуг, що надаються в країні, в розмірі 3,5%. З цих коштів будуть, в першу чергу, фінансуватися проекти з розвитку телефонного зв'язку та інтернет-доступу в сільській місцевості та важкодоступних населених пунктах, а також компенсуватися збитки від надання операторами послуг зв'язку за держтарифами. Розпорядником фонду буде НКРЗІ.
Ідея створення Фонду загальнодоступних послуг для фінансування цих потреб не нова. Вперше вона була висунута в 2007 році - з тих пір уряд, НКРЗІ і депутати ініціювали декілька законопроектів, які, втім, наштовхувалися на сильне протистояння мобільних операторів, які не хотіли платити додаткові відрахування. На відміну від попередніх законопроектів, новий передбачає зниження ставки збору до Пенсійного фонду, який нараховується на послуги мобільного зв'язку, з 7,5% до 4%. "Тепер ці 3,5% не будуть вимиватися з галузі, а підуть на її розвиток, - говорить пан Сиротенко. - Фактично на вартості послуг мобільного зв'язку створення фонду не позначиться. Зате подорожчають інші послуги зв'язку". Йдеться про інтернет-доступ, кабельне телебачення і фіксований зв'язок.
Зниження відрахувань до Пенсійного фонду - слабке місце законопроекту, говорить директор з корпоративного управління і контролю "МТС-Україна" Олег Проживальський. "В парламенті та уряді можуть не підтримати закон з такою нормою", - відзначає він. Пенсійний фонд в цьому випадку втрачає близько 1,1 млрд грн на рік. А заступник голови парламентського комітету з питань транспорту і зв'язку Юрій Мороко зазначає, що в парламенті можуть знайтися і противники подорожчання послуг зв'язку.
Виходячи з названої ставки збору та обсягів українського ринку послуг зв'язку, фонд може акумулювати понад 1,6 млрд грн на рік. Відповідно до законопроекту, вони будуть розподілятися по конкурсній процедурі, однак головним інтересантом створення Фонду загальнодоступних послуг традиційно вважається "Укртелеком". Компанія обслуговує близько 80% ринку фіксованого телефонного зв'язку, надаючи велику частину послуг за державними тарифами, до того ж є фактично єдиним фіксованим оператором в українських селах. Крім того, на початку року НКРЗІ представила новий проект розвитку інтернет-доступу в сільській місцевості за супутниковою технологією Ka-Sat, що передбачає майже 465 млн грн інвестицій, з яких 370 млн грн - державні. Передбачається, що реалізовувати проект буде компанія "Датагруп".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас