Де позичити на відпустку: умови банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Де позичити на відпустку: умови банків

Кредит&Депозит
1036
Друга половина літа - "гарячий" сезон відпусток. В цей час навіть завзяті трудоголіки намагаються хоча б на кілька днів вирватися на відпочинок. Але грошей, відкладених заздалегідь, не завжди виявляється достатньо, щоб провести час на курорті на належному рівні. У зв'язку з цим виникає питання: де позичити трохи готівки, причому швидко і не клопітно. Така ж проблема виникає у тих, хто недавно повернувся з відпустки, неабияк витратившись. Тут на допомогу можуть прийти банки. Вони зараз активно дають в борг як "кеш", так і кредитки. При цьому рішення про видачу позики ухвалюється, як правило, всього за 1 день. А документів для цього з вас запитають небагато. Єдиний мінус - відсотки за такими кредитами досить високі - 50-60% в середньому для беззаставних позик.
Але навіть тут "підкований" позичальник зможе обійти гострі кути. Наприклад, умови деяких кредитних карток передбачають пільговий період, під час якого відсоткова ставка мізерно мала (0,01% річних) або відсутня зовсім. А на кредитах готівкою можна заощадити, якщо відразу знати розміри комісій (щомісячної та при видачі). Виявляється, кредит з річною ставкою 1% може обійтися вам дорожче, ніж той, за яким вимагають 15% річних, але не просять щомісяця вносити комісійний платіж значного розміру.
Під заставу: більше, дешевше, але клопітно
Якщо ж вам не по кишені ставки в розмірі 50% річних, але ви готові віддати банку в заставу своє житло як гарантію повернення кредиту, ставлення до вас зміниться. Приміром, сьогодні середні реальні ставки за "кеш-кредитами" під заставу нерухомості - 22-25%. Тобто якщо ви візьмете 10 тис. гривень на рік під 25%, в результаті вам доведеться віддати 12,5 тис. До слова, останнім часом ставки майже не змінювалися. А видає такі позики ще більше банків - 27 з 50 найбільших. При цьому терміни досягають 10 років, а розмір позики - до 70% від вартості квартири, що залишається в заставу. Враховуючи нинішню вартість житла, це може бути 1 млн гривень і навіть більше. В цілому на розгляд вашої заявки на кредит піде від 1 дня до тижня.
Як видають
Для оформлення такої позики треба буде принести в банк паспорт, ідентифікаційний код, довідку з місця роботи із зазначенням посади та зарплати за останні 6 міс. (З помісячною розбивкою) і позначкою "затримки у виплаті заробітної плати за останні 6 місяців відсутні". Якщо цієї суми банку здасться недостатньо, у вас можуть попросити ще й документи, що підтверджують інші доходи (за наявності доходу не за основним місцем роботи), наприклад, декларацію про доходи, завірену податковою інспекцією. Крім того, вам знадобиться принести свідоцтво про право власності на квартиру, а також оцінити своє житло за допомогою ліцензованого спеціаліста (зазвичай його надсилає банк). Якщо квартира перебуває у спільній власності, доведеться ще й заручитися згодою всіх інших власників.
Чого побоюватися
В даному випадку страхувати ваше житло, яке ви залишаєте в заставу, доведеться в обов'язковому порядку. При цьому щорічно вам знадобиться платити 0,3-0,5% від суми кредиту. А деякі банки вимагають ще і застрахувати ваше життя або ж придбати страховку від нещасного випадку. Вона обійдеться приблизно в 0,5-2% від суми кредиту. Отже, взявши в борг 10 тис. гривень, ви додатково заплатите (0,5% +0,5%) 1 тис. гривень страхових платежів на рік. Важливо також знати, що деякі банки стягують штрафи за дострокове погашення кредиту - до 1% від суми, яку ви повертаєте раніше терміну.
Тетяна Матичак
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас