Чиновники навмисне завищують дані про врожай-2012 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чиновники навмисне завищують дані про врожай-2012

Аграрний ринок
1170
В аграрній галузі України назріває черговий конфлікт, що виник на резонансі про реальну врожайність зернових загалом, і пшениці зокрема. Про це йдеться в заяві Асоціації товарних виробників АПК. По один бік барикад конфлікту тримає інформаційну оборону Міністерство аграрної політики, яке запевняє, що цього року урожай зернових буде достатнім, щоб забезпечити внутрішні потреби країни і виконати зовнішні домовленості щодо експорту. По інший бік - аграрії, обурені заявами, які занижують ціну на і без того слабенький урожай.
Міністерство агарної політики як складова частина уряду вкотре лавіруючи між інтересами міського населення, якому не дуже-то хочеться відчути на своїй кишені подорожчання хліба через низький урожай пшениці, і аграріями, яким потрібно платити за витратними і кредитними рахунками, заявляє, що так - урожай зернових цього року всього лише на 10-15% нижчий, ніж в минулому.
Заспокоюючи міське населення хорошим урожаєм зернових, київські чини, природно, розуміють, що далеко не з усіх зернових можна випекти хліб. 25 млн. тонн з прогнозованого у цьому році збору зернових агропромом на рівні 40 млн. тонн, є кукурудза, яку змушені були сіяти аграрії замість загиблих озимих культур від затяжних лютневих морозів. Далі до зернових культур також відносяться: ячмінь, овес, жито, просо, сорго та ін. культури, з яких також особливо хорошого хліба не випечеш.
"Природно, ці процеси не такі прості, як здаються. Звичайно ж, Кабміну невигідно нагнітати істерію серед міського населення перед виборами в парламент. Хлопці, урожай хороший, хліб не подорожчає. Оплески, міста задоволені, народ ситий, правда, ненадовго, і як завжди, обіцянками", - йдеться в заяві.
А тут ще уряд заявляє, що в засіках аграріїв знайдено ще 20 млн. тонн торішнього зерна, все - інформаційний терористичний акт виконаний. Задамося риторичним запитанням: як довго буде стабілізуватися ринок по відношенню попиту і пропозиції після декількох серій таких от жорстких актів? Уточнення: важливий навіть не часовий період, а які процеси будуть відбуватися швидше - відновлення рентабельної ціни на зерно чи стабілізація розхитаної нервової системи та артеріального тиску у представників банків і кредиторів сільськогосподарських підприємств.
А для тих, хто не дочекається - як мінімум банкрутство. Ну так, адже такий варіант подій взагалі нікому не вигідний, скажуть скептики. Звичайно, невигідний, якби не так комусь необхідна земельна реформа і мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, що постійно заважає.
І на завершення - питання. Які сільськогосподарські землі будуть коштувати дорожче? Ті, які оброблені і знаходяться в оренді у підприємства, або ті, які гуляють, а підприємство збанкрутувало внаслідок грамотної політики всього і вся.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас