Україна буде повертати Китаю кредит на 3 млрд дол кукурудзою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна буде повертати Китаю кредит на 3 млрд дол кукурудзою

1791
Україна зобов'язалася щорічно поставляти в Китай 2-2,5 млн тонн кукурудзи в рамках повернення кредиту на $3 млрд, про виділення якого Міністерство аграрної політики і продовольства України домовилося з Експортно-імпортним банком Китаю, повідомив міністр агрополітики і продовольства Микола Присяжнюк.
"Підписаний меморандум передбачає виділення Китайським експортно-імпортним банком в 2013 році $3 млрд. Деталі співпраці зараз узгоджуються... Натомість Україна зобов'язується щорічно поставляти кукурудзу в Китай в обсязі 2-2,5 млн тонн", - сказав він в інтерв'ю газеті День, опублікованому в четвер.
Міністр уточнив, що, згідно з домовленостями з китайською стороною, кредити будуть направлятися аграріям як обігові кошти.
За словами Присяжнюка, Китай також хоче отримати державні гарантії за цією кредитною програмою.
"Китайська сторона хоче від нас також і гарантій. Що конкретно це буде, домовленості поки немає. Розглядається кілька варіантів: державні гарантії за рахунок бюджетних коштів або форвардні контракти на постачання кукурудзи", - зазначив він.
Міністр висловив побажання, щоб ці кошти були використані для фінансування довгострокових проектів для імпортозаміщення певних товарів, наприклад, у секторі машинобудування чи виробництва засобів захисту рослин.
Як повідомлялося, меморандум про співпрацю, який надає Україні можливість залучення $3 млрд на реалізацію проектів в АПК, Міністерство аграрної політики і продовольства країни та Експортно-імпортний банк Китаю підписали 28 червня 2012 року.
Верховна Рада 5 липня надала уряду право залучити додатково до спеціального фонду держбюджету до $3 млрд китайських кредитів. Як повідомив міністр фінансів Анатолій М'ярковський, представляючи законопроект, умови запозичень, запропоновані Експортно-імпортним банком Китаю, передбачають ставку в розмірі шестимісячного Libor плюс 4,5, термін погашення - до 15 років.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас