Кіпр сподівається отримати допомогу як від ЄС, так і від Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кіпр сподівається отримати допомогу як від ЄС, так і від Росії

Казна та Політика
167
Президент Кіпру Дімітріс Хрістофіас не побоюється, що тісні зв'язки з Росією можуть зашкодити відносинам Кіпру з Європою.
Він підкреслив свої тісні зв'язки з Росією, заявивши, що країна сподівається для підтримки своєї економіки отримати фінансову підтримку як від ЄС, так і від Москви.
Як повідомляє Reuters, Христофіас, який є єдиним в Євросоюзі комуністом на чолі країни або уряду, відкидає припущення, що його тісні зв'язки з Росією можуть завадити його відносинам з Європою.
"Нам необхідні гроші для розвитку нашої економіки, нам потрібні гроші для рекапіталізації банків. Росіяни, які є хорошими друзями Кіпру, хочуть про нас подбати", - сказав він.
Банківський сектор Кіпру зазнає труднощів у зв'язку з тісним взаємозв'язком з грецькою економікою. Термінова рекапіталізація вкрай необхідна щонайменше двом кіпрським банкам. За оцінками фінансових експертів, країні, ВВП якої трохи перевищує 17 млрд євро, може знадобитися близько 10 млрд євро тільки для банківського і фінансового сектора.
Інспектори з ЄЦБ, Єврокомісії і МВФ побували на цьому тижні на Кіпрі і попередньо провели оцінку стану економіки країни та її потреб. Проте до цих пір неясно, чи підпише Хрістофіас умови надання допомоги від ЄС-МВФ, особливо якщо Кіпру будуть поставлені жорсткі вимоги щодо реформи пенсійного забезпечення та трудового законодавства.
Нагадаємо, наприкінці минулого року Росія вже надавала кредит острівній республіці у розмірі 2,5 млрд євро. Відзначимо, на думку експертів, Кіпр - черговий кандидат на отримання допомоги від стабфонду ЄС.
Раніше влада Кіпру звернулася до Росії за двостороннім кредитом на 5 млрд євро, що становить приблизно чверть ВВП країни.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас