ЄЦБ знизив ставки до нового рекордного мінімуму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ знизив ставки до нового рекордного мінімуму

Казна та Політика
627
Європейський Центральний банк (ЄЦБ) у четвер знизив базові відсоткові ставки на 0,25 відсоткового пункту. Ставка за кредитами зменшена до нового рекордного мінімуму 0,75% річних, повідомило агентство Bloomberg.
Ставка за депозитами ЄЦБ тепер дорівнює нулю, а ставка за маржинальними кредитами знижена з 1,75% до 1,5%.
Рішення ЄЦБ про ставку за кредитами збіглося з очікуваннями ринку.
Цього року європейський ЦБ не змінював ставку до липня, він двічі знизив її в грудні та листопаді 2011 року - щоразу на 0,25 відсоткового пункту.
За даними опитування, проведеного агентством Bloomberg, 49 з 64 аналітиків чекали зниження базової відсоткової ставки ЄЦБ з 1% річних до 0,75% річних. П'ятеро прогнозували зниження відразу на 0,5 відсоткового пункту, а 11 респондентів не очікували зміни.
Ринок як завжди чекає виступу голови ЄЦБ Маріо Драгі, який проведе традиційну прес-конференцію за підсумками засідання о 16:30 МСК.
У червні М.Драгі заявляв, що європейський валютний союз нестійкий в його нинішній формі і що додаткове стимулювання, особливо у формі зниження ставки, не буде мати особливого сенсу, якщо політики виявляться нездатними виправити дисбаланси, що лягли в основу нинішньої кризової ситуації. Проте сильний тиск на ЄЦБ з боку влади ЄС та ринків все ж спричинив за собою зменшення вартості кредитування на липневому засіданні.
Експерти визнають, що, можливо, зниження відсоткових ставок і не призведе безпосередньо до посилення попиту, проте даний крок зменшить вартість запозичення для банків, що знаходяться у важкій ситуації, і допоможе зміцнити позитивні зміни у довірі до економіки єврозони і ЄС у цілому, що почалися з обіцянок лідерів єврозони минулого тижня зробити кроки в бік поглиблення економічного співробітництва.
"На даний момент ключова відсоткова ставка не має реального значення, одначе радикальне зниження депозитної ставки до нуля виводить ЄЦБ на нову територію. Якщо вдасться дати початковий поштовх грошово-кредитному ринку, буде зроблено величезний крок у напрямку вирішення низки проблем фондування, що стоять перед банками. Можливо, банки зможуть більш вільно кредитувати економіку", - вважає головний економіст Societe Generale по Європі Джеймс Ніксон.
Нульова ставка за внесками принаймні змусить банки задуматися про рентабельність кредитування інших фінансових установ, компаній реального сектора і домогосподарств замість зберігання грошей в ЄЦБ. На даний момент банки щодня розміщують в ЦБ єврозони близько 800 млрд євро на депозитах overnight.
"Зниження депозитної ставки зменшує ставки за банківськими кредитами і побічно підтримує економіку. Це не панацея, але зараз допомагає кожна малість", - упевнений старший економіст ING Bank по країнах єврозони Мартін ван Вліт.
Обсяг ВВП 17 держав єврозони не змінився в першому кварталі 2012 року, порівняно з попередніми трьома місяцями, свідчать переглянуті дані Статистичного управління Євросоюзу. У порівнянні з січнем-березнем 2012 року, зниження ВВП склало 0,1%.
Рівень безробіття в регіоні досяг у травні рекордних 11,1%, зведений індекс довіри до економіки впав у червні до мінімуму за більш ніж 2,5 роки, а червневі індекси PMI вказують на ослаблення ділової активності в сфері послуг і промисловості п'ятий місяць поспіль.
Єврокомісія в травні підтвердила лютневий прогноз рецесії в 17 країнах єврозони в 2012 році: передбачається, що ВВП регіону скоротиться на 0,3% після підвищення на 1,4% в 2011 році. Попереднє річне падіння ВВП єврозони спостерігалося в 2009 році, тоді воно склало 4,3%. Однак в 2013 році очікується зростання економіки єврозони на 1%.
До 16:08 мск 5 липня євро впав на 0,7% - до $1,2439 з $1,2527 на закриття ринку в середу, до ієни євро опустився до 99,11 ієни проти 100,06 ієни 4 липня. Тим самим євро ліквідував підйом до долара, пов'язаний з рішеннями саміту ЄС. Незадовго до оголошення рішень ЄЦБ за євро давали $1,2506 і 99,57 ієни.
Банк Англії в четвер залишив базову відсоткову ставку без змін - 0,5%, проте збільшив обсяг програми викупу активів на 50 млрд фунтів стерлінгів - з 325 млрд до 375 млрд фунтів стерлінгів (близько $585 млрд). Новий обсяг програми складає майже чверть ВВП Великобританії і близько 30% обсягу боргових паперів країни, що перебувають в обігу. Обидва рішення збіглися з прогнозами аналітиків.
Несподівано для ринку про грошово-кредитне стимулювання в четвер оголосив Китай: Ставка за річними кредитами з 6 липня буде знижена на 0,31 відсоткового пункту, відсоткова ставка за депозитами на рік зменшиться на 0,25 відсоткового пункту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас