Рада урізала права БТІ: що змінилося — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада урізала права БТІ: що змінилося

Нерухомість
4675
З 1 січня 2013 року нотаріуси отримають доступ до держреєстру майнових прав і при засвідченні договорів купівлі-продажу нерухомості зможуть реєструвати право власності на неї. Відповідний законопроект N10365 Верховна рада схвалила вчора у другому читанні.
За словами заступника голови комітету з питань економічної політики Юрія Воропаєва, з 1 січня майбутнього року БТІ передадуть Мін'юсту функції реєстрації прав власності та оренди на нерухоме майно, з цієї ж дати нові повноваження отримають нотаріуси. Мін'юст повинен був забрати у БТІ функції реєстрації прав ще на початку 2012 року, але депутати в кінці 2011 року відклали це на рік, пише "Коммерсант-Украина".
"Були спроби з різних сторін повернути БТІ якісь функції з реєстрації власності або створити для них унікальні, виняткові функції по Києву. Але право повинно бути єдиним для всієї України", - відзначає Воропаєв.
Юрист фірми Jurimex Віталій Ізвеков каже, що, крім реєстрації правовстановлюючих документів, БТІ готують технічні паспорти на об'єкти.
"Щоб зареєструвати право власності, потрібно надати ще й технічні документи. Хто буде перевіряти їх на легальність?" - дивується він.
Відповідно до схваленого закону, реєстрація майнових прав буде здійснюватися нотаріусом в момент укладання угоди. Без залучення нотаріусів процедура держреєстрації прав не повинна буде перевищувати 5 робочих днів (зараз -14 днів; такий термін залишається лише для реєстрації права власності на єдиний майновий комплекс підприємства).
Поряд з розширенням повноважень нотаріусів депутати збільшили і мінімальний обсяг страхування їх цивільно-правової відповідальності - з 150 розмірів мінімальних зарплат до 1 тис. (тобто до 1,1 млн грн).
"Незважаючи на те, що збільшиться платіж за страховкою, це добре. Зараз ми платимо 700 грн на рік, - говорить київський приватний нотаріус Іван Смирнов. - Нотаріус відповідає за угоду своїм майном, а при збільшенні цього платежу страхова компанія покриє більшу суму витрат".
Крім нотаріусів та Мін'юсту, здійснювати реєстрацію майнових прав зможе державний кадастровий реєстратор. При цьому документи на реєстрацію землі можна буде подавати як в паперовому, так і в електронному вигляді. У нотаріальних конторах відзначають, що для громадян процедура спроститься, в той час як нотаріусам роботи додасться.
"Крім того, що зараз ми перевіряємо інформацію в реєстрі про податкову заставу, про наявність чи відсутність заборон на продаж, вносимо дані в реєстр правочинів, надалі будемо займатися ще й цим. Зараз ми не маємо доступу до бази і пишемо запити в БТІ, а так будемо бачити і робити все самі", - говорить пан Смирнов.
Нотаріус з Кривого Рогу Ірина Биканова не відкидає, що для виконання додаткових функцій доведеться найняти ще одного співробітника, хоча прийнятий підхід вважає цивілізованим. За її словами, з розширенням функцій збільшиться і вартість послуг нотаріусів як мінімум на суму витрат з проведення реєстрації.
"Півроку тому оформляли реєстрацію в БТІ за 348 грн, за терміновість сума збільшувалася вдвічі", - додає вона.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас