Нова криза єврозони: які фінансові ризики очікують Україну і як їх уникнути — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нова криза єврозони: які фінансові ризики очікують Україну і як їх уникнути

Казна та Політика
2591
Які вигоди і які уроки може отримати Україна з другої хвилі кризи, що захлиснула єврозону, і як вітчизняній фінсистемі нівелювати "євро-ризик".
Минуло трохи більше року з моменту нової хвилі кризи в Євросоюзі. В деяких країнах, таких, як Італія, є поліпшення. Новосформований уряд намагається стабілізувати ситуацію, зменшити державний борг. Греція так і не просунулася в реалізації своїх обіцянок. Посилення банківської кризи в Іспанії може значно вплинути на її основних кредиторів, Англію, Францію, Великобританію. Падіння курсу євро цього року змушує замислитися про можливі загрози і для вітчизняної економіки, пише "Дело".
Прогнози аналітиків не найоптимістичніші. У кращому випадку країни Європейського Союзу будуть боротися з кризою ще два-три роки. За прогнозами Європейської Комісії, до кінця 2012 року сукупний зовнішній борг складе 92% від ВВП. Борги ЄС будуть зростати, як снігова лавина, одночасно з недовірою країн одна до одної. Щоб вийти з кризи, доведеться привести до спільного знаменника кредитну та бюджетну політику всіх учасників єврозони, а також домовитися про єдині антикризові заходи.
Інвестиції
Економіка України досить залежна від країн Європейського Союзу. У загальному портфелі прямих інвестицій частка країн ЄС становить близько 70%. З них основні інвестори: Кіпр, Німеччина, Нідерланди, Австрія, Великобританія і Франція. Вливання зосереджені в таких галузях, як промисловість, фінанси, нерухомість, підприємства торгівлі та служби ремонту автомобілів.
Експерти прогнозують, що в найближчі 3-4 роки ймовірність припливу дуже мала. "Європейський інвестор згортає інвестиційну та фінансову діяльність на не ключових ринках, до яких відноситься і Україна. У пріоритеті зараз внутрішній ринок країн Європейського співтовариства, ринки США, Японії, Канади, країни БРІКС (за винятком Росії) і території азіатсько-тихоокеанського регіону, що динамічно розвиваються", - прогнозує Олег Морква, незалежний фінансовий експерт.
У промисловому секторі ознак різкого відходу з ринку європейського інвестора не спостерігається, чого не можна сказати про банківський. "Уже є приклади виходу та скорочення діяльності західних банків на прикладі продажу шведського СЕБ Банку українському банкіру Олександру Адаричу, продаж ВіЕйБі Банку групою TBIF (Нідерланди) українському бізнесменові Олегу Бахматюку, Платинум Банк продав свій Хоум Кредит Банк Володимиру Костельману, скорочення філіальної мережі шведського банку Swedbank, продаж Volks Bank Сбербанку Росії, продаж групою ВТБ БМ Банку партнеру Ріната Ахметова Вадиму Новинському", - нагадує генеральний директор інвестиційно-банківської компанії European Capital Management Вадим Браїлівський.
З боку європейських страховиків відтік інвестицій не передбачається. Генеральний директор СК "Allianz Україна" Гаррі Андреасян впевнений, що західні страхові компанії не стануть виводити гроші з України з двох причин: "По-перше, це не так просто зробити навіть при великому бажанні. Гроші страховиків не лежать в офісних сейфах, вони в активах, фондах, необхідних для забезпечення платоспроможності резервах. По-друге, капіталізація українських дочірніх компаній настільки мала в масштабах європейських компаній, що для них це буде краплею в морі".
Фінансовий сектор
Банки теж багато чому навчилися за останні три роки. На даний момент величина пасивів/активів у євро мінімальна. За словами Євгена Зінов'єва, начальника відділу стратегії ОТП Банку, частка депозитів в євро не перевищує 8%, кредитів - 4%. У випадку падіння євро вподобання клієнтів зміняться, але до різкого відтоку депозитів це не приведе.
Криза ЄС менше вплине на банки, ніж на інші сектори економіки України. "Вплив коливань європейської валюти на баланси українських банків обмежено запозиченнями, що здійснюються банками в євро, і переоцінкою вкладень в капітал банків з боку материнських структур", - говорить Олексій Блінов, начальник аналітичного відділу Альфа-Банку (Україна). Обсяги позик в євро на даний момент мінімальні, складання звітності у валюті і перерахунок курсових різниць впливає тільки на фінансовий результат самих банків.
На ринку страхових послуг ступінь втрат, завданих кризою в ЄС, буде визначатися видом профілюючого страхування. За словами Гаррі Андреасяна, більше за інших постраждають ті компанії, які найчастіше страхують бізнес з іноземними інвестиціями, тобто дочірні компанії іноземних страхових компаній і великі місцеві гравці в корпоративному секторі. В цілому ж зменшення інвестицій, обсягу експорту негативно вплине на страховий ринок, оскільки операції зі страхування звичайно вторинні і залежать від кількості та обсягу первинних угод (кредитів, покупок, поставок, інвестування в розширення бізнесу тощо).
Зовнішня торгівля
Зниження курсу євро спричинить за собою підвищення ціни на експортований товар. Отже, скоротяться обсяги продажів компаній, орієнтованих на експорт. Зовсім інша ситуація для виробників, які закуповують сировину або обладнання в єврозоні і продають готову продукцію на внутрішньому ринку або на ринках, де розрахунки здійснюються в доларах. Їм вдасться скоротити витрати і, можливо, зміцнити позиції.
Частка імпорту з країн ЄС становить близько 40% від загального обсягу. Зниження ціни на імпортовані товари приведе до підвищення конкуренції на національному ринку. З одного боку, це добре для споживача, адже він зможе вибирати товар з кращим співвідношенням ціна якість. З іншого ж - у такій ситуації національні виробники будуть змушені або підвищити якість виробленої продукції або знижувати ціни. Останнє не завжди можливо, а для першого потрібно ввести високі стандарти.
Як зауважив президент Міжнародної торгової палати Володимир Щелкунов, враховуючи від’ємне сальдо торгового балансу і низку інших факторів, вітчизняні експортери вже давно вимагають девальвації гривні, а відбувається навпаки - її зміцнення. У країни ЄС Україна постачає більше 25% всього експорту, тому падіння курсу євро - відчутна проблема.
Левову частку в обсязі експортованої продукції займає сировина. "Протягом останнього десятиліття світові ринки сировини стали не тільки місцем зустрічі попиту та пропозиції, але і спекулятивними майданчиками. Сировина - ризиковий актив, і криза в зоні євро може зупинити зростання попиту на неї. Ми розцінюємо ймовірність зниження цін на нафту та чорні метали в 2013 як високу. Дана перспектива є викликом для економічного зростання і платіжного балансу України", - заявив Олексій Блінов.
За словами Олега Моркви, курс європейської валюти буде продовжувати залишатися нестабільним до тих пір, поки Європейський Союз залишатиметься більшою мірою економічним, а не політичним проектом. Вихід експерти бачать в розробці єдиного підходу до питань бюджетної, податкової, антикризової політики, створення свого європейського антикризовий фонду (аналог МВФ) для екстреної та довгострокової допомоги проблемним країнам. Тоді курс євро стабілізується і почне простежуватися поліпшення в економічному становищі країн.
Лілія Нос
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас