Влада збирається ставити оцінки банкам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада збирається ставити оцінки банкам

682
Верховна Рада має намір зобов'язати банки та інші фінансові установи, які залучають кошти фізичних осіб, отримувати рейтинги за національною шкалою. За схвалення в першому читанні законопроекту 10632 проголосувало 255 депутатів за мінімально необхідних 226.
Рада має намір встановити коло осіб, яким необхідно буде отримувати та оновлювати кредитні рейтинги, і визначити заходи впливу на учасників фондового і фінансового ринків при залученні коштів від фізичних осіб.
Згідно з проектом закону, оцінка ступеня ризику для розрахунку диференційованих зборів, які сплачуються банками до Фонду гарантування внесків, здійснюватиметься з урахуванням чинного кредитного рейтингу банка-учасника фонду, визначеного уповноваженим рейтинговим агентством.
Відповідні зміни Рада має намір внести до законів: "Про цінні папери та фондовий ринок", "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", "Про Національний банк України", "Про банки і банківську діяльність", "Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)", "Про недержавне пенсійне забезпечення".
Ініціатор законопроекту - депутат від фракції Партії регіонів Ігор Прасолов.
Українська асоціація інвестиційного бізнесу закликає Раду не зобов'язувати банки та інші фінустанови, які залучають кошти фізичних осіб, отримувати рейтинги за національною шкалою.
Зокрема, асоціація відзначає, що запропонований законопроектом механізм обов'язкового використання кредитних рейтингів у діяльності ІСІ суперечить тим підходам до регулювання їх діяльності, які містяться в законопроекті "Про інститути спільного інвестування" (9015 схвалений у першому читанні 21 лютого 2012 року).
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас