Експерти: Банки все-таки можуть відбирати майно у боржників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Банки все-таки можуть відбирати майно у боржників

Кредит&Депозит
984
Якщо боржник зумів "сховати" майно, яке не є заставним, банк-кредитор позбавлений права претендувати на це майно. Але якщо банк звернеться до суду за стягненням суми боргу, і суд накладе арешт на майно боржника, яке не перебуває в заставі, то правим у даному разі буде вже банк. Про це у своєму блозі на UBR розповів адвокат, партнер спеціалізованої юридичної фірми "Агентство з питань боргів та банкрутства" Андрій Авторгов.
"Останні кілька днів у ЗМІ, в тому числі і юридичних, мусується "сенсаційна" новина, про те, то Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ, в одному зі своїх рішень нібито заборонив забирати у боржників майно, що не є заставою за позикою. Насправді, кажучи простою мовою, ВССУ вказав всього лише те, що якщо боржник зумів "сховати" майно, яке не є заставним, навіть шляхом дарування його своїм близьким, банк-кредитор позбавлений права оскаржувати таку угоду, оскільки боржник мав на це повне право", - написав він.
Одначе, як зазначив Андрій Авторгов, якщо банк звернеться до суду за стягненням суми боргу, і суд для забезпечення позову накладе арешт на інше майно боржника, яке не перебуває в заставі, то правим у даному разі буде вже банк, і вищезгадана норма працювати не буде. Так само в разі виконавчого провадження щодо стягнення суми боргу, інше майно боржника, яке не перебуває в заставі, буде реалізовано для погашення боргу.
"Дії боржників-позичальників, які правильно зрозуміли натяк ВССУ, і, не чекаючи позовів від банків, позбудуться від "незаставного" майна, будуть абсолютно законними і правомірними", - підкреслив Андрій Авторгов.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас