ВР дозволила залучити китайський кредит на 24,3 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВР дозволила залучити китайський кредит на 24,3 млрд грн

Казна та Політика
939
Верховна Рада України (ВР) схвалила в першому читанні і в цілому як закон законопроект № 10683, яким дозволила Кабінету міністрів залучити кредит у сумі 24,3 млрд грн для реалізації проектів, передбачених українсько-китайською угодою про співпрацю в аграрній сфері. "За" проголосували 260 народних депутатів з мінімально необхідних 226.
Закон розроблено для реалізації проектів у сфері сільського господарства, а саме закупівлі китайських засобів захисту рослин, насіння для сільськогосподарських культур, сільськогосподарських знарядь та іншої сільгосппродукції в Україні або продажу українських злакових культур до Китаю, будівництва заводу засобів захисту рослин, переробки органіко-мінеральних добрив та інших будівельних проектів в Україні, культивації землі, висадки тощо.
Реалізація проектів вимагає залучення кредитних коштів у сумі 3 млрд дол. США (24,3 млрд грн).
Як повідомлялося, в Пекіні 28 червня ц.р. Міністерство аграрної політики і продовольства України та Експортно-імпортний банк Китаю підписали меморандум про співпрацю з підтримки пріоритетних проектів в сільському господарстві. Меморандум дає можливість Україні залучити кошти в обсязі 3 млрд дол на фінансування конкретних проектів у сільськогосподарському секторі. Уже обговорено, зокрема, умови кредиту і відсоткової ставки.
Нагадаємо, 26 червня НБУ підписав з Народним банком Китаю трирічний договір про валютні свопи на суму 15 млрд юанів (2,36 млрд дол.)
Експортно-імпортний банк не перший раз береться фінансувати українсько-китайські проекти в сфері сільського господарства. Подібний меморандум був підписаний в листопаді 2011 р. між Радою міністрів Криму, Exim Bank of China і Китайською національною корпорацією машинної промисловості і генеральних підрядів. Зокрема, меморандум передбачав проекти з будівництва сільськогосподарського комплексу, включаючи зерновий елеватор, комбікормовий завод, холодильні приміщення, завод з виробництва біопалива, біогазові електростанції, фрукто- та овочесховища.
Як повідомляв Присяжнюк в травні ц.р., китайці розглядають можливість переобладнати українські спиртові заводи на заводи з виробництва біопалива.
Відзначимо, в березні 2012 р. міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко заявив, що Китай дуже зацікавлений в інвестиціях в Україну, тому Україна буде шукати нові джерела інвестицій в Китаї. Серед основних напрямків для нарощування співпраці між Україною і Китаєм були названі торгівля, енергетика, машинобудування, медицина і фармацевтика, науково-технічна, авіаційна, космічна, освітня та культурна сфери та сільське господарство. Підтвердженням зацікавленості Китаю в українському сільському господарстві стала травнева домовленість про форвардні закупівлі української кукурудзи на суму близько 1 млрд дол.
Як відомо, Китай в 2012 р. планує посилити динаміку освоєння ринків, що розвиваються. 2 липня ц.р. стало відомо, що товарообіг між Україною і Китаєм з початку року зріс майже на 20% і склав 3,5 млрд дол. Про це повідомив голова Державної митної служби Ігор Калетник. Відзначимо, за даними Держстату, за 4 місяці 2012 р. товарообіг України з Китаєм склав 2,646 млрд дол. В даний час Китай посідає другу позицію серед 200 країн - торговельних партнерів України.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас