Експерти: Китаю необхідно пом'якшити політику зниження народжуваності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Китаю необхідно пом'якшити політику зниження народжуваності

438
Китайські вчені закликали уряд країни якнайскоріше переглянути демографічну політику, відмовившись від постулату "одна сім'я - одна дитина", щоб уникнути загрози масового старіння населення і дефіциту робочої сили, повідомило агентство Bloomberg.
Як один з варіантів троє наукових співробітників Центру досліджень розвитку економіки при Держраді КНР пропонують дозволити всім сім'ям мати двох дітей. Стаття на цю тему була опублікована в China Economic Times, яка часто розміщує матеріали Центру.
"Чим більше часу піде на коректування курсу, тим вразливішими ми будемо", - відзначають дослідники на чолі з Ю Дуном.
Китай ввів жорсткі обмеження народжуваності в кінці 1970-х років, щоб зупинити бурхливе зростання населення, оскільки попередні демографічні кампанії не увінчалися успіхом і стало зрозуміло, що величезна кількість людей перевантажує земельні, водні та енергетичні ресурси країни. Однак різке уповільнення економічного зростання в останні роки змусило вчених і владу подивитися на проблему з іншого боку.
До цього демографічний фактор грав на руку Китаю: величезна чисельність дешевих трудових ресурсів, значна частка молодого населення є позитивними факторами для економічного зростання. Однак в 2011 році частка населення працездатного віку знизився вперше з 2002 року - з 74,5% до 74,4%. При цьому за 10 років частка людей старших 60 років у КНР збільшилася на 2,9 відсоткового пункту - до 13,3%.
Сумарний коефіцієнт народжуваності в Китаї вже опустився майже до 1,6 - істотно нижче рівня, достатнього для заповнення природного спаду населення (2,15). Демографи попереджають, що ситуація буде тільки погіршуватися в міру урбанізації та індустріалізації та підвищення рівня освіти в країні.
За оцінками ООН, при збереженні нинішньої ситуації Китай до 2050 року втратить 17,3% робочої сили, при підвищенні коефіцієнта народжуваності до 2,3 зниження робочої сили складе 8,8%.
В даний час виняток з правила "одна сім'я - одна дитина" робиться в разі багатоплідних пологів, у сільській місцевості сім'я може завести другу дитину, якщо перша - дівчинка, спостерігається більш м'який підхід в деяких провінціях або щодо національних меншин. Порушники змушені платити великі штрафи (кілька тисяч доларів) у разі народження другої дитини.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас