"Газпром" погодився на мільярдну газову знижку Німеччині — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" погодився на мільярдну газову знижку Німеччині

Енергетика
1292
"Газпром експорт" і найбільший європейський покупець російського газу німецька E.ON завершили переговори про ціну російського газу, що поставляється за довгостроковими договорами. Відповідна угода була підписана у вівторок заступником голови правління "Газпрому", гендиректором "Газпром експорту" Олександром Медведєвим і головним виконавчим директором E.ON Ruhrgas AG Клаусом Шафером, пише BFM.ru.
"Угода представляє компроміс і враховує сучасні тенденції на газовому ринку", - наводиться в повідомленні коментар Медведєва. Клаус Шафер, зі свого боку, назвав домовленість "прийнятною для обох сторін". Конкретні цифри щодо нової ціни сторони не називають.
Суперечка про ціни між німецькою компанією і "Газпромом" триває досить давно, справа навіть дійшла до арбітражного трибуналу в Стокгольмі. "Сторони погодилися, що після цієї домовленості про ціну немає необхідності продовжувати арбітражний розгляд", - йдеться в повідомленні "Газпром експорту". Розмір коштів, що підлягають поверненню покупцеві в результаті ретроактивного перегляду контракту, не уточнюється, але відомо, що спочатку сума претензій E.ON в арбітражі становила 1,5 млрд євро.
Проте в прес-релізі про підсумки зміни контракту німецький партнер оцінює одноразовий позитивний ефект на свої фінансові показники в розмірі 1 млрд євро. Крім того, німецька компанія заявила про підвищення прогнозу фінансових показників. За оновленими оцінками керівництва E.ON, EBITDA концерну в 2012 році складе 10,4-11 млрд євро, чистий прибуток - 4,1-4,5 млрд євро проти спочатку очікуваних показників 9,6-10,2 млрд євро і 2,3-2,7 млрд євро відповідно.
Раніше в "Газпромі" говорили, що нові цінові умови, які обговорювалися з E.ON, будуть аналогічні змінам, раніше внесеним в контракт з іншим німецьким імпортером - Wingas, який ще півроку тому домовився про зниження ціни в контрактах до 10% без додаткового збільшення спотової складової.
За оцінками аналітика UBS Костянтина Черепанова, знижка призведе до зниження EBITDA "Газпрому" в 2012 році на 3-5% або на 1,8-3 млрд доларів. "Незважаючи на негативний фінансовий ефект, навряд чи папери газової монополії чекає серйозне падіння. Акції "Газпрому" вже оцінені значно дешевше від аналогів і враховують найпесимістичніші сценарії розвитку компанії", - вважає експерт.
Партнер консалтингової компанії RusEnergy Михайло Крутіхін допускає, що в разі подальшого зниження цін на газ на спотовому ринку партнери знову будуть просити "Газпром" про знижки. Зазначимо, зараз серед зовнішніх партнерів судові претензії до "Газпрому" пред'являє також польська PGNiG і чеська RWE Transgas.
Додатковий тиск на ціни може мати і загальне зниження попиту на газ в регіоні.
"Газова монополія вибрала неправильну стратегію. Зараз мета "Газпрому" полягає в тому, щоб наполягати на дотриманні контрактних умов і отримувати максимальний прибуток. Альтернатива - проявити більшу гнучкість зараз, але зберегти ці ринки, оскільки "Газпром" вже втрачає свою нішу в Європі", - пояснює Крутіхін.
Втім, газова монополія все ж деколи може йти назустріч партнерам без судового тиску. Наприклад, в минулому році "Газпром" погодився знизити ціни для Білорусі, правда в обмін на можливість викупити її газотранспортну систему. Російська компанія також погодилася знизити темпи зростання цін для своїх турецьких, угорських та грецьких партнерів - після того, як вони підтвердили свої інтереси до проекту "Південний потік".
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас