Через дії РФ Україні загрожує новий обвал цін на молочні продукти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через дії РФ Україні загрожує новий обвал цін на молочні продукти

Аграрний ринок
1049
Російські молокопереробники вимагають вигнати з ринку білоруських конкурентів. Адже ті, користуючись широкими преференціями у себе на батьківщині, експортують в Росію дешеві продукти. Якщо російським молочникам вдасться пролобіювати обмеження експорту білоруських товарів, то весь незатребуваний обсяг піде на альтернативний ринок збуту - в Україну.
Російський союз виробників молока "Союзмолоко" перейшов в активну стадію боротьби з конкурентами. Представники цієї організації звернулися до Держдуми і Міністерства сільського господарства РФ з проханням ввести обмеження на імпорт молочних продуктів з Білорусі.
Під заборону можуть потрапити фактично всі основні товари - сухе незбиране та знежирене молоко, суха молочна сироватка і масло вершкове селянське 72,5% і 82,5% жирності. Ембарго пропонується ввести до кінця III квартал 2012 р.
У російських бізнесменів викликає тривогу зростання обсягів імпорту з Білорусі, а також низькі ціни на продукцію, випущену в цій країні.
За січень-квітень цього року Білорусь істотно наростила обсяги поставок в Росію: вершкового масла - в два рази, до 18,5 тис. т, сухої сироватки - в 1,4 рази, до 16,2 тис. т. Різниця в ціні з відповідними продуктами російського виготовлення становить 10-15%. Причина такого дисбалансу полягає в тому, що рівень держдотацій на молоко в Білорусі у п'ять разів вищий, ніж в Росії.
Це не перша спроба російських молочників "зачистити ринок". З аналогічним листом до уряду Росії "Союзмолоко" вже зверталося в квітні поточного року. Як у ньому зазначалося, російські підприємства змушені конкурувати з державною молочною галуззю Білорусі.
"Саме державі в Білорусі належать сільгосппідприємства і молокозаводи: вона визначає закупівельні ціни на сире молоко, вона просуває готову продукцію на російський, а тепер уже спільний ринок, воно визначає ціни реалізації. І всю відповідальність за збитки і прибутки підприємств теж несе держава. Зараз білоруська держава директивно встановила ціну на сире молоко на рівні 9-10 рублів", - йшлося у квітневому зверненні. Вимога була аналогічна нинішній - обмеження поставок білоруської молочки на ринок РФ аж до повної заборони.
Незважаючи на те, що обидві країни є членами Митного союзу, в розпорядженні Росії залишається достатньо механізмів, щоб вплинути на ситуацію - регулювання, квотування, індикація і контроль поставок білоруської молочної продукції.
Наша країна не є членом Митного союзу, і тому обмежити присутність українських продуктів росіянам набагато простіше, ніж товарів з Білорусі. Саме з цим був пов'язаний так званий сирний конфлікт, який Москва розв'язала з Києвом.
Підсумок нинішньої російсько-білоруської молочної війни знову неминуче позначиться і на Україні. У разі введення обмежень, що вимагаються росіянами, білоруські виробники будуть намагатися компенсувати втрати, нарощуючи постачання в інші країни.
Останнім часом імпорт білоруських молочних продуктів в Україну не носив масового характеру. Зараз він не перевищує 700-800 т на місяць. "А, наприклад, в минулому році поставки окремих видів молокопродуктів з Нової Зеландії були навіть більшими, ніж з Білорусі", - говорить Василь Вінтоняк, директор інформаційно-консалтингового агентства "Інфоагро". Проте в разі втрати російського ринку білоруськими виробниками, обсяг відвантажень в Україну може зрости мінімум у п'ять разів, досягнувши пікового показника 2009 р.
При цьому ситуація на вітчизняному молочному ринку і без активності конкурентів складається непросто. Нагадаємо, що закупівельні ціни на молоко знижувалися з початку року і лише недавно стабілізувалися. Це падіння було обумовлено декількома негативними чинниками. Основний з них - сезонний, пов'язаний зі зростанням виробництва молока у весняно-літній період. Також на цінах позначилася заборона Росспоживнагляду на постачання сиру виробництва найбільших українських заводів. Втративши фактично на півроку доступ до ринку Росії, заводи пропорційно знизили закупівлі сировини. Також позначилися тенденції глобального ринку - зниження світових цін на сухе молоко і масло.
В результаті зараз молоко скуповується у населення приблизно по 1,9 грн./л. "У такій ситуації прихід білоруських конкурентів нам, на перший погляд, ні до чого, - відзначили в одному з молочних холдингів. - Але, чесно кажучи, я не вважаю, що їх ціни будуть нижчими, ніж ті, що є в Україні зараз".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас