Янукович: Україні потрібно перейти до валютного коридору — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович: Україні потрібно перейти до валютного коридору

1553
Україні доцільно перейти до формування гнучкої курсової динаміки в межах валютного коридору, йдеться в щорічному посланні президента Віктора Януковича до парламенту.
"Валютна стабільність вимагає відмови від використання штучної прив'язки гривні до долара США як антиінфляційного заходу і переходу до формування гнучкої динаміки валютного курсу в межах валютного коридору", - йдеться в документі.
У посланні також наголошується важливість посилення передбачуваності курсової динаміки, зокрема, шляхом згладжування суттєвих курсових стрибків в межах визначеного курсового коридору після уточнення параметрів "істотних змін" валютного курсу.
При цьому президент виступає за поступове розширення коридору гнучкості нацвалюти на основі формалізації правил такого розширення.
У посланні також пропонується підвищити прозорість процесу курсоутворення завдяки введенню порядку звітності Національного банку України про обсяги щоденних валютних інтервенцій, ефективність вжитих заходів і причини виникнення кризових ситуацій.
Поліпшенню сальдо поточного рахунку, згідно з документом, повинно сприяти створення умов для зростання експорту товарів і послуг та імпортозаміщення, контроль над нарощуванням валового зовнішнього боргу.
У посланні наголошується доцільність посилення економічних важелів залучення капіталів в країну і розвитку захисних механізмів, здатних забезпечити незалежність фінансового сектора і контроль за валютними і фінансовими транскордонними потоками. При цьому голова держави в посланні пропонує розглянути можливість введення податку на міжнародні спекулятивні трансакції ("податку Тобіна").
Загрози курсовій стабільності пов'язані з впливом невизначеності на світових валютних ринках, девальваційними процесами в світі, значним дефіцитом торговельного балансу України, зростаючими витратами на обслуговування зовнішнього боргу, високими девальваційними очікуваннями населення і глобальною тенденцією до виводу капіталів з ринків, що розвиваються, в умовах переорієнтації інвесторів на ринки розвинених країн, наголошується в документі.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас