Кіпр більше не хоче бути офшором для українських бізнесменів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кіпр більше не хоче бути офшором для українських бізнесменів

3406
Кіпр хоче скасувати нульові податки для представників українського бізнесу і звинувачує уряд України в затягуванні з вирішенням цього питання.
Кіпр не проти денонсації угоди про уникнення подвійного оподаткування, проте переговори з цього питання затягуються саме через українську сторону. Про це заявив посол республіки в Україні Евагорас Вріонідес на прес-конференції в Києві, 3 липня.
За його словами, дуже часто з публікацій в ЗМІ складається враження, що нібито Кіпр не хоче підписувати цю угоду, проте ситуація складається зовсім навпаки.
"Останнє засідання з цього питання відбулося в Україні в листопаді 2010 року, а наступне мало відбутися через три місяці. Треба сказати, що у нас було дві спроби її організувати. Були спроби провести переговори, але кожного разу вони відкладалися "на потім". Тому я не згоден, що м'яч зараз на полі Кіпру. Ми чекаємо відповідь української сторони", - заявив Вріонідес, якого цитує "ЛІГАБізнесІнформ".
За словами посла, останній раз спроба провести новий раунд переговорів була в квітні поточного року. "У нас ще є час, щоб ми могли зустрітися, обговорити це питання і остаточно узгодити текст нової угоди про подвійне оподаткування", - підкреслив він.
Посол Кіпру також зазначив, що зараз мова не йде про конкретні умови угоди, сторонам потрібно, принаймні, зустрітися і намітити подальшу роботу.
"Головною темою угоди є ставки дивідендів і податків. З української і кіпрської сторони необхідно узгодити, якими будуть ці ставки. Сьогодні вони на нульовому рівні. Це означає, що українці можуть створювати підприємства на Кіпрі, робити відповідні платежі, при цьому ці платежі не будуть обкладатися податками. Зараз в уряді Кіпру і серед опозиції звучать позиції, що це неправильно, що діяльність таких підприємств повинна обкладатися податком", - пояснив він.
Нагадаємо, що найбільшим "інвестором" в українську економіку є Кіпр: саме звідти номінально в Україну заходять "іноземні" гроші, які потім же і йдуть назад.
В інтерв'ю ZN.UA віце-прем'єр Сергій Тігіпко запевняв, що Кіпр цікавий українським бізнесменам не тому, що там нульові податки, а тому, що "там працює англійське право", яке створює "більш надійні умови щодо захисту власності". Саме тому, вважає він, поки уряд не створив умов кращих, "ми не повинні викручувати руки нашому бізнесу". Що фактично означає небажання уряду вносити Кіпр в перелік офшорних зон.
У грудні 2010 року прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Кабінет міністрів не має наміру в односторонньому порядку денонсувати угоду з Кіпром про уникнення подвійного оподаткування. За його словами, у світі існує більше 50 офшорних зон і "штучне привернення уваги до однієї країни відволікає нашу увагу від загальної проблеми офшорів.
На сьогодні у Верховній Раді зареєстрований законопроект № 10549 про денонсацію Угоди між урядом СРСР і урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна від 29 жовтня 1982 року, що робила кіпрську юрисдикцію привабливою для "оптимізації" податків.
Раніше Конституційний суд України погодився, що народні депутати можуть вносити на розгляд парламенту законопроекти про денонсацію міжнародного договору України.
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас