Міносвіти підвищило прохідний бал для вступу до вузів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міносвіти підвищило прохідний бал для вступу до вузів

1483
Вчора в Україні стартувала вступна кампанія до вузів. У порівнянні з минулим роком, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту підняло прохідний бал з профільних предметів і збільшило держзамовлення насамперед на комп'ютерні спеціальності. Крім іншого, за порушення ліцензійних умов Міносвіти відібрало ліцензії у 14 ВНЗ. На думку представників профспілок, це створить серйозні труднощі для студентів, що навчалися в них.
Вступна кампанія до вузів триватиме до 31 липня і, за даними Міносвіти, матиме кілька особливостей. Зокрема, підвищено прохідний бал з профільних предметів - з 124 до 140. "Це зроблено для того, щоб забезпечити більш якісний склад абітурієнтів. Рівень 124 бали - на трійку, а 140 балів - для твердих хорошистів", - пояснив вчора "Ъ" директор департаменту вищої освіти міністерства Юрій Коровайченко. Новими умовами вступу передбачено нарахування до 20 додаткових балів випускникам підготовчих курсів ВНЗ. Обсяг держзамовлення в 2012 році становить 329 тис. місць (що, за оцінками Міносвіти, на 22% більше, ніж у минулому році). "З урахуванням перспективних галузей, що розвиваються, - машинобудівної, енергетичної, транспортної - у структуру держзамовлення додалися нові спеціальності. На 26% збільшилося держзамовлення на комп'ютерні спеціальності", - повідомив пан Коровайченко. Крім іншого, в цьому році випускники зможуть одночасно подавати заяви в п'ять вузів на три спеціальності в кожному з них (в минулому році обмежень не існувало).
Представники студентських профспілок вважають, що нові умови прийому зберегли старі можливості для корупції. "Як і раніше, фігурує суб'єктивна величина - середній бал атестата, який батьки активно купували в школах в минулому році. Нарахування балів за відвідування підготовчих курсів не виключає можливість купівлі сертифіката (про закінчення курсів. - "Ъ"). Все це - непрозорі схеми, які тягнуть за собою хабарі", - заявив "Ъ" активіст профспілки "Пряма дія" Андрій Мовчан. З ним солідарний директор Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти Ігор Лікарчук: "Якщо бали будуть нараховуватися за прослухані курси, значить, деякі абітурієнти отримають додаткові пільги. Для отримання 20 балів під час тестування слід було відповісти на додаткові 15 питань, а тут бали будуть нараховуватися просто так".
Крім того, в 2012 році за порушення ліцензійних умов Державна інспекція навчальних закладів при Міносвіти анулювала ліцензії 14 вузів. "11 закладів закриті повністю, а 3 - частково", - повідомив голова інспекції Михайло Гончаренко.
Зокрема, припинили діяльність Український фінансово-економічний інститут, Київський інститут соціальних та культурних зв'язків імені Святої княгині Ольги, Інститут екології та медицини, Рівненська міжрегіональна академія управління персоналом. Київський славістичний університет отримав заборону готувати бакалаврів за спеціальностями "Економіка підприємства", "Фінанси і кредит", "Менеджмент", а Львівський інститут менеджменту - за спеціальностями "Управління персоналом і економіка праці" та "Маркетинг". "У цих вузах якість викладання не відповідала належному рівню. Наприклад, кафедрою економіки завідував кандидат технічних наук, а фахівець з гірничодобувної справи очолював кафедру менеджменту і маркетингу. Близько 8 тисяч студентів зазначених вузів отримають можливість перевестися на аналогічну спеціальність у схожий заклад", - зазначив пан Гончаренко.
Представники студентських профспілок вважають, що закриття вузів спричинить додаткові проблеми для студентів. "Плата за навчання в новому вузі, швидше за все, буде вищою, ніж у тому, який закрили. Студентам доведеться доплачувати, щоб не залишитися без диплома", - припустив Андрій Мовчан.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас