Страховики залишають профільні асоціації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страховики залишають профільні асоціації

737
Як стало відомо виданню, два великі страховики Українська страхова група та "Універсальна" написали заяву про вихід з Української федерації страхування (УФС). Офіційно коментувати своє рішення компанії не захотіли. Хоча учасники ринку не сумніваються, що причини криються в незгоді з позицією асоціації в МТСБУ.
На останньому засіданні президії УФС відразу дві компанії - Українська страхова група (входить до складу австрійської Vienna Insurance group) і "Універсальна" (основний акціонер Віталій Антонов, власник "Галнафтогаз") подали заяву про вихід з асоціації. "Правління ухвалило рішення про вихід з Української федерації страхування. Коментувати причини мені не хотілося б. Входити в інші асоціації ми найближчим часом не плануємо", - заявив Павло Нельга, голова правління СК "Українська страхова група". Підтримав цю позицію і Олександр Музичко, голова правління СК "Універсальна", яка також входить до Ліги страхових організацій. "Правління ухвалило рішення вийти з асоціації. Ми подали заяву. Причини вирішили не розголошувати", - додав пан Музичко.
В Українській федерації страхування "і" пояснили, що після надходження до дирекції УФУ заяви компанії про вихід це питання протягом двох місяців буде винесено на засідання президії, де й ухвалюється офіційне рішення про вихід компанії з федерації. Найближче засідання, на якому може бути ухвалене рішення про вихід, заплановано на кінець липня. Зв'язатися з президентом УФС Олександром Завадою не вдалося.
Учасники страхового ринку впевнені, що вихід компанії пов'язаний з подіями, що відбуваються в МТСБУ, та позицією, яку в цьому процесі займає УФС. Зокрема, на загальних зборах МТСБУ ці компанії взяли самовідвід при спробі провести голосування за списком, запропонованим Українською федерацією страхування. Голова правління СК "Універсальна" Олексій Музичко тоді був здивований присутністю своєї компанії в списках. "Зі мною ніхто не обговорював цього питання. Я не хочу, щоб нас звинувачували в кулуарному складанні списків", - заявив він під час зборів. Події, що відбулися після загальних зборів, судячи з усього, зміцнили бажання компаній зайняти самостійну позицію в МТСБУ. "Коли ти є членом асоціації, то твої рішення повинні узгоджуватися з лінією об'єднання. Але у кожного страховика свої мотивації, акціонери, і кожен повинен мати можливість їх реалізовувати самостійно", - заявила Людмила Білошицька, президент асоціації "Страховий бізнес", представник одного з членів Президії МТСБУ.
Страховики, які заявили про вихід, тим часом повідомили, що їх позиція в МТСБУ не зміниться. Компанії, як і раніше, мають намір підтримувати жорсткі фінансові вимоги до страховиків і прозорість їхнього бізнесу. Спроби встановити контроль над діяльністю МТСБУ та отримати керівництво фондами бюро викликають у багатьох членів транспортного об'єднання побоювання в збереженні фінансових коштів. У той же час деякі великі страховики продовжують нарощувати заборгованість за регресивними позовами до низки страхових компаній у зв'язку зі складним фінансовим становищем. Така ситуація викликає у багатьох компаній побоювання у здатності в майбутньому виконувати зобов'язання. В іншому випадку, згідно з принципом солідарної відповідальності, ринок змушений буде оплачувати борги таких страховиків. "УФС, як будь-яке об'єднання, буде відстоювати інтереси своїх членів, навіть якщо їхнє становище не найкраще. Така ситуація влаштовує не всіх. Ось вони і виходять, щоб надалі не нести репутаційні ризики", - вважає джерело, що побажало не називати себе. "Присутність компанії в асоціації або її вихід нічого не змінює. Головною перевагою членства завжди є обмін інформацією та вагомість позиції. Нормальні класичні компанії завжди знаходяться в контакті одна з одною та обмінюються інформацією незалежно від членства в об'єднанні", - впевнений Дмитро Грицута, голова правління СК "Княжа Віена Іншуранс Груп".
Нагадаємо, в минулому році зі складу УФС вийшла СК "Гарант Авто" у зв'язку зі зміною акціонерів. Страховики заявляють, що саме акціонери визначають вектор розвитку компанії і доцільність її членства в окремих організаціях. "У даному випадку акціонери вважали це необхідним. Що стосується солідарної відповідальності в МТСБУ, то варто провести аудит бюро, щоб зрозуміти обсяг зобов'язань та структуру активів, тоді можна буде зробити висновки про те, наскільки серйозна ситуація", - пояснив Ігор Гордієнко, голова правління СК "Інго Україна".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас