"Репортери без кордонів": Ситуація зі свободою слова в Україні різко погіршилась — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Репортери без кордонів": Ситуація зі свободою слова в Україні різко погіршилась

317
Міжнародна неурядова організація "Репортери без кордонів" констатує погіршення ситуації зі свободою слова в Україні. Про це заявила представник організації в Україні Оксана Романюк в інтерв'ю виданню "Україна молода".
"Тільки в червні ми зафіксували 15 випадків обмеження свободи слова в Україні: це і перешкоджання журналістській діяльності, напади на журналістів, тиск на них", - сказала Романюк, зазначивши, що в червні минулого року взагалі не було зафіксовано жодного такого факту, а за весь 2011 рік їх було всього 35.
"Тобто відбулося дуже різке погіршення стану свободи слова. З чим це пов'язано? З тим, що Україна відходить від демократичних цінностей? З тим, що наближаються вибори? А що буде восени, під час виборчої кампанії?" - запитала вона.
Романюк повідомила, що в червні "Репортери без кордонів" "не могли не звернути уваги на інформацію про узгодження програми, яку виробляють на замовлення державного Першого національного телеканалу, з офіційним позаштатним радником адміністрації президента, політтехнологом Ігорем Шуваловим".
Крім того, в червні вищі посадові особи виконавчої влади зробили кілька заяв, які обмежують свободу слова. "Так міністр МВС сказав про те, що виступив перед Кабміном з ініціативою "відрегулювати" доступ громадян до інтернету. Перший заступник голови Київміськадміністрації Олександр Мазурчак заявив, що буде відслідковуватися ситуація навколо "Євро" і столична влада буде подавати судові позови за поширення необ'єктивної інформації. Схожа заява прозвучала в Донецьку", - сказала Романюк.
"Зараз в Україні бути журналістом просто небезпечно. Наприклад, не знаю, як працюють хлопці з програми "Гроші" (канал "1 +1"), на яких тільки в червні, коли вони виконували редакційні завдання, напали двічі", - розповіла представник "Репортерів без кордонів".
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас