На біржі визначеності нема і не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На біржі визначеності нема і не буде

Казна та Політика
463
Останні дані щодо ринку житлової нерухомості США виходять слабо обнадійливими, показуючи зростання. Це надає підтримку американському ринку акцій. Проте, як і раніше, мало хто хоче займати однозначну велику позицію, адже попереду на цьому тижні великий блок макроекономічних даних (у першу чергу, будуть цікавити дані про особисті доходи та витрати, а також індекс споживчих настроїв американців) і саміт ЄС. Ось і вчорашнє зростання фондових індексів натрапило на швидку фіксацію прибутку і вичерпалося з мінімальним приростом.
А ось в Україні бики вирішили під закриття торгів на Українській біржі пробитися вище - і індекс УБ виріс на 3%. Лідером зростання були акції Укрсоцбанку (+9%), кількість акцій у вільному обігу яких після викупу їх самим банком істотно скоротилася, а тому їх найлегше виявилося розгойдати в зростання. Всі інші папери індексного кошика також подорожчали, але в межах розумного. Звичайно ж, цілком можливо, що сьогодні індекс УБ спробує пробитися до 1000 пунктів, але з тим же успіхом він може і відкотитися назад, до 950 пунктів. Визначеності немає і не буде до появи тренду на світовому фондовому ринку.
До речі, важливим фактором зростання котирувань акцій є завершення кварталу - сьогодні останній день торгів на УБ в другому кварталі. Керуючі фондами можуть спробувати прикрасити свою звітність, піднявши котирування акцій вгору.
Однак це "стрибок дохлої кішки" - зростання йде без обсягів.
Національний банк України і Народний банк Китаю у вівторок підписали договір про валютні свопи на суму 15 млрд. китайських юанів ($2,36 млрд). Україна поставить НБУ 19 млрд.грн., а отримає від Китаю 15 млрд. юанів. Це, в першу чергу, вигідно Китаю, так як зміцнить торговельні відносини між нашими країнами, а значить і буде сприяти закріпленню дефіциту в зовнішній торгівлі України з Китаєм. Однак і Україна виграє від подібного кроку, оскільки зменшиться потреба в купівлі доларів США, через які традиційно проходив зовнішньоторговельний оборот.
Подивимося, чи позначаться ці гроші безпосередньо у валютних резервах, адже юань не є вільно конвертованою валютою. Проте варто розуміти, що в будь-якому випадку це стабілізуючий фактор для української валюти.
Однак є й погані новини для гривні - фінансування витрат Пенсійного фонду України за рахунок держбюджету було збільшено на 5,6 млрд. грн., до 15,3 млрд. грн. Це є загрозою для ввімкнення друкарського верстата. Поки що така загроза не є серйозно небезпечною, адже інфляції і так немає. Однак загравання з електоратом може дорого обійтися вже після виборів.
Втім, поки бюджетний дефіцит України не викликає тривог - за підсумками січня-травня він досяг всього 3,7 млрд. грн. або 0,7% ВВП країни.
Платіжний баланс України в травні був зведений з плюсом $0,5 млрд. і третій місяць поспіль був позитивним. Цьому сприяє зменшення попиту населення країни на готівкову інвалюту і також скорочення закупівель російського газу. Однак це тимчасові чинники, які в другому півріччі можуть бути зведені нанівець.
Отже, в Україні сьогодні останній день торгів півріччя. Так що можливі деякі дивні рухи (швидше за все, спроби задерти індекс вгору). Однак найцікавіші події на світових майданчиках будуть в четвер-п'ятницю, коли Україна буде відпочивати. Тому в понеділок багато хто може бути як приємно, так і неприємно здивованим сильним зростанням або падінням світових фондових майданчиків.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас