Клюєв розповів, як вирівняти торговий баланс між експортом та імпортом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Клюєв розповів, як вирівняти торговий баланс між експортом та імпортом

Казна та Політика
786
Ключові завдання програми розвитку внутрішнього виробництва або програми імпортозаміщення - скорочення імпорту енергоносіїв та зміна структури вітчизняної економіки для збільшення частки продукції з високою доданою вартістю. Про це сказав секретар Ради національної безпеки та оборони України Андрій Клюєв, повідомили УНН в прес-службі чиновника.
За його словами, Україна працює над імпортозаміщенням, паралельно розвиваючи експорт. В результаті, очікується не просто вирівнювання торгового балансу, а й посилення в середньостроковій перспективі стійкості економіки країни і до цінових коливань на зовнішніх ринках, і до коливань попиту на нашу продукцію.
А поки, зазначив Андрій Клюєв, імпорт залишається переважаючим джерелом покриття внутрішнього попиту в промислових товарах. Він зазначив, що українська промисловість повинна поступово відвойовувати втрачені позиції на ринках машин, механізмів та електротехнічного обладнання. Тільки в 2011 році Україна була змушена віддати іноземним виробникам цих категорій продукції більше 12 млрд дол, ще 8 млрд дол ми заплатили за імпорт продукції хімічної промисловості, повідомив Секретар РНБО.
Андрій Клюєв зазначив, що зараз розвивається низка проектів у космічній та авіабудівній галузях, продовжується модернізація виробництв у металургії, хімічній та легкій промисловості.
"Це буде дуже складний процес, але поступова зміна структури промисловості в бік високих технологій - єдиний шлях. Без них не буває конкурентоспроможності економіки, а значить, - високого рівня життя громадян", - сказав Андрій Клюєв.
Крім цього, за його словами, збільшення енергонезалежності України - найважливіший пріоритет, тому що енергоносії продовжують складати близько третини в структурі імпорту.
Клюєв підкреслив, що постійне збільшення вартості енергії дуже негативно позначається на розвитку економіки України. Він сказав, що окрім залежності від зовнішньої кон'юнктури, це одна з причин, яка сьогодні скорочує інвестиційні ресурси і не дозволяє нашій країні вийти на бажані темпи зростання, а значить - наближатися до розвинених країн.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас