Початок кібервійн: які країни підготувались найкраще — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Початок кібервійн: які країни підготувались найкраще

2796
У той час як Україна поки навіть не замислюється про відбивання ударів інформаційної зброї, низка країн на початку 2012 року оголосили про початкову бойову готовність.
"Комментарии" вирішили з'ясувати, які держави наблизилися до кібервійни найбільше. Для зручності подачі інформації світ був розділений на три основні регіони: Близький Схід, Європу та Азію/Америку. Виявилося, що в явних лідерах поки знаходяться дві абсолютно різні за територією, кількістю населення і впливом на світову економіку держави - США та Ізраїль. І якщо перша бере грошима, то друга - інноваціями.
Близький Схід: Ізраїль проти всіх
Про те, що початок кібервійн не за горами, свідчать промислові віруси, спрямовані, в першу чергу, на підрив роботи атомних проектів - перші ластівки на Близькому Сході. Найбільш активні кіберкраїни в цьому регіоні - Ізраїль і останнім часом Іран та ОАЕ. Цього року інтернет-протистояння між ними набуло широкого розголосу.
У січні ізраїльські хакери блокували сайти фондових бірж Саудівської Аравії та ОАЕ. Ці дії нібито були відповіддю на атаки хакерів саудівських по ізраїльських порталах - Тель-авівській біржі та ізраїльській національній авіакомпанії "Ель Аль". Через тиждень Центробанк ОАЕ заявив, що відбив хакерську атаку на свій офіційний сайт. У причетності до спроби збою роботи сайту підозрюються ізраїльські хакери.
Наприкінці травня наслідки кіберрозбірок на Близькому Сході стали більш помітні. В Ірані вірус під кодовою назвою Flame вразив міністерство нафти і нафтові термінали країни. Поширення вірусу було зупинено, але є підстави вважати, що він проник у комп'ютерну мережу відомства багато місяців тому і виконав головне завдання зі збору і відправки інформації. Експерти з Лабораторії Касперського з'ясували, що Flame не є механізмом створення економічної вигоди і може служити тільки як кіберзброя. Він працював протягом двох років, але виявити його не вдавалося. При цьому програма багатофункціональна: вона може вмикати мікрофон, проводити аудіозапис, робити знімки екрану, копіювати цінні файли і секретні матеріали державних організацій. Розробник програми так і не був встановлений, хоча за рівнем складності створити її могла тільки окрема держава в рамках багаторічної програми, а не комерційна компанія.
Ізраїль: одна з найбільш підготовлених до початку ІТ-війни держав в світі. За даними швейцарського видання Le Temps, в 2007 році міністр оборони Ехуд Барак і голова військової розвідки генерал Амос Ядлін ухвалили рішення зробити кібервійну одним зі стовпів військової стратегії. У наступні п'ять років швидко розвивався спецпідрозділ 8200 - надсекретна структура служби військової розвідки, що відповідає за радіоелектронний напрямок. За даними швейцарського видання, були створені також численні підрозділи, що спеціалізуються на кібератаках. Ізраїль має одну з найбільших баз радіоелектронної розвідки (SIGINT) в світі. Вона розташована в західній частині пустелі Негев.
Генерал-майор Амос Ядлін сказав на початку 2010 року: "Кіберпростір є п'ятим виміром ведення війни крім суші, моря, повітря і космічного простору. Війна в кібервимірі має таке ж велике значення, як і війна в повітрі в XX столітті".
У червні 2012 року стало відомо, що компанія Elbit Systems, що виконує переважно замовлення міністерства оборони Ізраїлю, представила новий симулятор кібервійни. За інформацією видання The Jerusalem Post, армія вже закупила партію симуляторів. У квітні цього року було оголошено, що так званий курс кіберзахисника пройшли перші 30 солдатів.
Іран: готовність цієї країни до ведення бойових дій в Інтернеті виглядає набагато скромніше, ніж досягнення Ізраїлю. У цьому місяці стало відомо про те, що вчені та інженери Ірану розробляють план комп'ютерної оборони, який допоможе відбивати кібератаки. Таку заяву зробив голова Цивільної оборони країни Голям-Реза Джалілі. "В минулому році за нашим календарем було створено комп'ютерне командування, тепер наше основне завдання - сформулювати його доктрину. При цьому найважливіше - розробити методи захисту від нових комп'ютерних вірусів", - повідомив він. Джалілі також розповів, що доктрина кібервійни Ісламської республіки, що розробляється, буде носити винятково оборонний характер. Це суперечить попереднім заявам представників іранського військового командування, згідно з якими Іран буде вести і наступальні операції.
Європа: Росія визначилася з термінологією
У цьому регіоні більшість країн тільки починають формувати спільну політику щодо кібервійн. Явних міжнаціональних конфліктів з використанням вірусів поки помічено не було. Принаймні, вони не з'являлися в пресі.
Німеччина: про готовність до ведення подібних бойових дій бундесвер заявив в червні. Правда, в матеріалах відомства зазначено, що відповідний підрозділ армії знаходиться в стані "початкової готовності". "Хакерські війська", які базуються в Гельсдорфі під Бонном, готові до участі у військових операціях з кінця 2011 року. За деякими даними, спочатку бундесвер планував створити підрозділ, який розробляв би захист від хакерських атак, що складаються з програмістів - випускників військових університетів Німеччини. Але з 2006 року почалося формування "хакерських військ", які зможуть самостійно здійснювати атаки.
Росія: Міністерство оборони Росії опублікувало стратегію кібервійни і концепцію роботи в інформаційному просторі збройних сил тільки на початку року. Документ основоположний, займає 14 сторінок, вісім з яких відведені суто під терміни. Зокрема, дається визначення і самій інформаційній війні - "це протиборство між двома або більше державами в інформаційному просторі з метою нанесення шкоди інформаційним системам, процесам і ресурсам, критично важливим і іншим структурам, підриву політичної, економічної та соціальної систем, масованої психологічної обробки населення для дестабілізації суспільства і держави, а також примусу держави до ухвалння рішень в інтересах протиборчої сторони". У документі немає згадок про те, що Росія може вести наступальні дії у віртуальному просторі. Судячи з усього, росіяни тільки почали братися за створення своїх кібервійськ.
Великобританія: уряд цієї країни оприлюднив програму з підготовки до ведення кібервійни ще наприкінці минулого року. У її рамках будуть створені два нові підрозділи, які зможуть відповісти кібератакою на дії ворожої держави. Перша група розташується на військовому об'єкті в районі Котсуолдс в Центральній Англії. В її завдання входитиме "розробка і застосування низки нових методик, включаючи попереджувальні заходи з придушення загрози нашій інформаційній безпеці". Друга група буде базуватися в місті Челтнем, де знаходиться штаб-квартира "електронної розвідки" Великобританії - Центру урядового зв'язку (GCHQ). Обидва підрозділи будуть, зокрема, розробляти спеціальні програми (промислові віруси), що запобігають ядерному удару.
Азія та Америка. США проти Китаю, Корея проти Кореї
Країни з цих регіонів цілком можуть виявитися темними конячками на світовій карті кібервійськ. Чути про них поки мало. Але потенціал, безперечно, величезний. Враховуючи недавні заяви в пресі експертів і влади, кіберагресія в регіонах найбільш вірогідна між Китаєм і США, а також Північною і Південною Кореєю. Не виключено, що США також зацікавить контроль ядерних ресурсів Ірану.
Північна Корея: червнева новина про повну готовність цієї країни до повномасштабної кібервійни виглядала досить провокаційною. Експерт у галузі комп'ютерної безпеки і кібератак з Південної Кореї професор Лі Дун-Хун з Вищої школи інформаційної безпеки на конференції в Сеулі заявив про те, що на сьогоднішній день можливості Північної Кореї з ведення війни в кіберпросторі поступаються тільки Росії і США, перевершуючи всі інші країни. За його словами, на уряд Північної Кореї працює спеціальний підрозділ, який складається з 3 тис. елітних хакерів і управляється безпосередньо лідером цієї країни Кім Чен Ином. "Північна Корея готується до війни в кіберпросторі ще з кінця 80-х років. Держава виховує фахівців в сфері кібератак для проведення бойових операцій. Зараз вони здатні проводити масштабні операції, включаючи DDoS-атаки і злом добре захищених мереж", - зазначив Лі Дун-Хун.
Китай: з точки зору Інтернету Китай - закрита країна. Її внутрішні веб-ресурси (пошуковики, соціальні мережі, які є клонами світових аналогів) захищені китайським фаєрволом: доступ на низку міжнародних сайтів з території Піднебесної обмежений або закритий. Вжиті в країні заходи щодо попередження кібератак також залишаються в секреті. Але американські спецслужби вже зарахували Китай до одного з найбільш вірогідних кіберворогів майбутнього. Комісія з американо-китайських відносин у галузі економіки та безпеки 7 березня 2012 р. представила конгресу США звіт під назвою "Займаючи інформаційну висоту: можливості Китаю з проведення комп'ютерних мережевих операцій і кібершпіонажу". Голова комісії Денніс Шеа заявив, що "відносно Сполучених Штатів постійно проводяться кібероперації, санкціоновані або такі, що допускаються, китайським урядом... Національна та економічна безпека країни знаходяться під загрозою, і поки китайський уряд буде продовжувати фінансування досліджень із розширення своїх можливостей у кіберсфері, ці загрози будуть продовжувати зростати". Особливу увагу в звіті приділено фінансуванню урядом в китайських університетах різного роду грант-програм, спрямованих на підтримку досліджень в галузі організації та проведення кібератак і кіберзахисту.
США: Сполучені Штати мають на сьогоднішній момент, мабуть, найбільший потенціал у військовій кіберсправі. Головним чином, тому, що держава витрачає на цю сферу величезні гроші. Міністерство оборони США готується до реалізації масштабного плану завоювання переваги в кіберпросторі. Для цього Пентагон збирається залучити приватних фахівців, університети і навіть виробників комп'ютерних ігор. Проект вже отримав кодову назву "План Ікс" (Plan X), його реалізацією займається спеціальний підрозділ Міноборони - агентство з перспективних оборонних науково-дослідних розробок DARPA. Пошук охочих брати участь в ньому почнеться цього літа. На програму виділено $110 млн. "План Ікс" є лише частиною стратегії DARPA зі створення засобів для кібератак і захисту від них. На ці цілі агентству на 2013-2017 роки виділено $1,5 млрд.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас