Рецесія в Іспанії поглибиться у ІІ кварталі 2012 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рецесія в Іспанії поглибиться у ІІ кварталі 2012 р.

Казна та Політика
256
Економіка Іспанії за підсумками II кварталу 2012 р. скоротиться більш швидкими темпами, ніж в перші три місяці поточного року. Це випливає з аналізу наявних на даний момент макроекономічних індикаторів, повідомив сьогодні Банк Іспанії в оприлюдненому щомісячному бюлетені. За даними Центробанку країни, в II кварталі 2012 р. споживчі витрати скорочувалися швидшими темпами, ніж в I кварталі поточного року. Аналогічна тенденція простежувалася і в області роздрібних продажів і продажів автомашин, передає Reuters.
Валовий внутрішній продукт (ВВП) Іспанії, п'ятої за розміром економіки Єврозони, в I кварталі 2012 р. скоротився на 0,3% в квартальному вирахуванні і на 0,4% в річному. Таким чином, рецесія в Іспанії продовжилася другий квартал поспіль (за даними Національного інституту статистики Іспанії (INE), в IV кварталі 2011 р. ВВП Іспанії також скоротився на 0,3%). До цього протягом перших трьох кварталів 2011 р. іспанська економіка демонструвала зростання.
Однією з причин нового витка рецесії можна назвати погіршення ситуації на ринку праці Іспанії: за даними Центробанку країни, в I кварталі 2012 р. зайнятість в Іспанії скоротилася на 4% в річному вирахуванні. Крім того, до причин рецесії відносять підвищення прибуткового податку, зниження споживчої активності і загальну нестабільність на фінансових ринках, гравці яких сумніваються в здатності Іспанії розплатитися за боргами. Оскільки дані фактори не були усунені, ситуація в економіці країни в II кварталі 2012 р. кардинально не змінилася, відзначають експерти.
Нагадаємо, напередодні Іспанія офіційно попросила у Євросоюзу фінансову допомогу на рекапіталізацію банківської системи в розмірі до 100 млрд євро.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас