Його діло праве — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Його діло праве

2462
Після досить бурхливого розставання КОД і "Нашої України", розмови про те, що лідер НСНУ готує "свою" опозицію, зазвучали голосніше. Затягувати інтригу Віктор Ющенко не став. 26 червня він підтвердив: новий проект правого спрямування майже готовий, а його презентація - вже не за горами.
Недовга, але цікава історія взаємин між ядром Комітету опору диктатурі і "Народним союзом "Наша Україна" спочатку повнилася сумнівами в тому, що КОД вдасться поєднати в одному пориві і вірних "тимошенківців", і "біженців" з "Нашої України", і саму "материнську" партію, нелегкі часи якої тривають вже не перший рік. Кілька місяців не надто добре замаскованих сумнівів і суперечливих заяв завершилися передбачувано. Наприкінці травня членство в НСНУ припинив один з головних прихильників вливання в об'єднану опозицію - голова політради Валентин Наливайченко. А вже 15 червня стало відомо, що з Комітету "Нашу Україну" виключають не тільки через "систематичне порушення попередніх рішень" КОД, а й за "систематичне співробітництво з режимом Януковича".
Переживати через розставання з потенційними партнерами вірні третьому президентові "нашоукраїнці", схоже, не планують. Чутки про те, що Віктор Ющенко готовий зібрати власне опозиційне об'єднання на "правій" основі, ходили давно. На середину червня активну роботу в цьому напрямку підтверджували і в "Нашій Україні", і деякі її потенційні партнери - в першу чергу, в Українській народній партії. Нарешті, 26 червня екс-гарант провів прес-конференцію, під час якої прямо підтвердив: поява об'єднаної опозиції номер два вже близько.
Як і слід було очікувати, базисом для передвиборної дружби судилось стати національно-демократичним ідеям. "Останні кілька місяців я займався переговорами з громадськими та політичними силами, в основі яких - національна політика. Чи не могли б ми запропонувати українській нації консолідацію зусиль? І на базі цієї консолідації сформувати політичний проект, у тому числі виборчий проект?", - розповів Віктор Андрійович. За його словами, "консолідуватися" готові близько 30 політичних сил та громадських організацій, які сподіваються "змінити авторитарну систему, яка побудована в країні".
Малюючи перспективи створення на території України "Білорусі-2", Віктор Ющенко прогнозовано відвів своєму проекту місце третьої сили, за горде звання якої готові зіткнутися у боротьбі кілька партій... Протиставляти діючій владі єдину опозицію "Батьківщина"-ФЗ попередній голова держави не поспішає. "Я не бачу біполярності, коли одна політична сила підписує московську газову угоду, а друга сила підписує Харківську угоду - ці дві угоди, які носять антиукраїнський зміст", - уточнив він, назвавши конкурентів по виборчій кампанії "валянками з однієї пари". Про співпрацю з "об'єднувачами", що так і не відбулася, почесний лідер "Нашої України" говорить все більше в контексті "спотворення ідеї", але при цьому підкреслює, що "новий проект не спрямований проти когось".
Така "ненаправленість" нового союзу викликає сумніви не тільки у представників КОД, що переживають через імовірність чужої співпраці з ПР, але і у багатьох експертів, які зазначають: електоральні поля "єдинників" та майбутньої "Правиці" частково перетнуться. "Наша Україна" йде на вибори окремо від об'єднаної опозиції і тим самим об'єктивно працює на владу", - вважає директор Інституту глобальних стратегій, "єдиноцентрист" Вадим Карасьов. Але при цьому в блискуче передвиборче майбутнє політоб'єднання з "Нашою Україною" на чолі мало хто вірить. Ще недавно соцопитування визначали рівень популярності НСНУ біля межі 0,4-0,5 відсотка. За останні місяці, після того, як стало очевидно, що прихильники Віктора Ющенка підуть на вибори самостійно, рейтинги трохи підросли. Згідно з останнім, уже червневим, дослідженням Київського міжнародного інституту соціології, зараз окремо взята "Наша Україна" претендує на 0,7 відсотка "загального" рейтингу (або 1,3 відсотка голосів тих, хто точно збирається взяти участь в голосуванні), а число прихильників УНП становить близько 0,1-0,2 відсотка... Але сам ідеолог нового об'єднання переконаний, що мова піде про зовсім інші цифри. "Я впевнений, що наша сила набере не просто 5%, а набагато більше, якщо ми почнемо говорити з нацією, давати їй порядок денний... Моя нація прокинеться, вона зрозуміє, що політика смути - це не наш шлях", - згадав минулу риторику Віктор Андрійович.
Деякі запаси зростання у "Правиці", ймовірно, все ж є. Деякі політологи припускають, що "локомотивом" приросту популярності може стати особиста популярність колишнього гаранта. Але при цьому варто враховувати, що і антирейтинги Віктора Ющенка високі. "Якщо Королевська та Кличко не зробили нічого доброго і поганого, то до Ющенка, нехай багато в чому і несправедливо, ставляться негативно. Розкручування "Нашої України" зараз - більш витратний проект, ніж результат, який він дасть", - відзначає голова Комітету виборців України Олександр Черненко. З іншого боку, не виключена і ймовірність того, що на руку "Правиці" зіграє її платформа.
Судячи зі слів Віктора Ющенка, в неодмінному вибуху популярності у виборців саме національно-патріотичних ідей, творці ще однієї опозиції не сумніваються. Очевидно, згоден з такою позицією і Юрій Костенко. "Це буде проект створення нової української демократичної політики. Під нього, дійсно, далі потрібно буде об'єднувати всі організації, які є, з тим, щоб вийти на політичну арену єдиною правою партією. Це моя мрія ще з самого початку моєї роботи в політиці. Якщо це відбудеться, перспективи такої команди будуть очевидними", - упевнений в майбутньому голова УНП. Сама по собі ідея створення послідовно правої політичної сили, орієнтованої на відносно помірного виборця, виглядає цікаво. Тим більше, що загострення пристрастей, пов'язане з ухваленням того ж мовного питання, показує, що на такий "товар" може знайтися "купець". Однак не слід забувати, що нове об'єднання на цьому електоральному полі "пастися" буде не саме: з одного боку "Правицю" буде підпирати більш радикальна і, що важливо, на сьогодні значно більш популярна "Свобода", з іншого боку, від низки стандартних націонал-демократичних гасел не стане відмовлятися і єдина опозиція. І в тому, що Віктору Ющенкові і співтоваришам вдасться запропонувати виборцям щось принципово нове, можуть виникнути сумніви. Особливо, якщо врахувати, що якраз з новим у "Нашої України" та її потенційних сателітів, ситуація йде непросто.
Як саме буде виглядати майбутнє об'єднання, поки ще остаточно невідомо. "Що стосується юридичного боку цієї справи, питання, яке зараз обговорюється - є аргументи у УНП, у якій найбільш розгалужена система партійних організацій, але є аргументи у партії "Наша Україна", у якої є кадровий потенціал", - розповідав ще 19 червня Юрій Костенко. Тим більше, що кадровий потенціал "Нашої України" - складна тема, на якій позначалися не тільки політичні реалії, а й хронічне недофінансування проекту (втім, з боргами попередній президент обіцяє розібратися). Деякі члени партії ще до "розлучення" з КОД попереджали про можливий відтік частини "нашоукраїнців" в "єдиному" напрямку. І Віктор Ющенко підтвердив, що частина витоків (у числі кандидатів на вихід нерідко згадують, наприклад, і ім'я екс-міністра закордонних справ Володимира Огризка) ще попереду. Хоча основою основ горезвісного потенціалу, очевидно, залишається сам третій президент незалежної України... Втім, сам Віктор Андрійович, як і раніше, готовий проявити "скромність". "Я своїм партнерам сказав: нехай міряються силами між собою, хто буде очолювати політичну силу або список. Якщо учасники вважають, що моє скромне ім'я має стояти 88-м заради того, щоб переміг цей проект, я буду 88-м", - пояснив він, уточнивши, що не претендує "на перше місце, на друге, на третє, на сто перше". Втім, опоненти до такої благородної відсутності претензій, схоже, можуть поставитися з часткою скепсису. "В даному випадку фігура Віктор Ющенко - це баласт для будь-якої політичної сили, яка йде на вибори. Це людина, яка зрадила ідею, з якою вона йшла, і виборців, він не може нічого дати своїй політичній силі", - переконаний нардеп "нунсівець" Володимир Ар'єв.
Загадкою залишається і більш конкретне, ніж "Наше діло праве!", програмне наповнення майбутнього проекту. Зараз зі слів Віктора Ющенка можна зробити висновок, що в основу передвиборної роботи ляже набір впізнаваних патріотами постулатів (на кшталт "Державною мовою має бути українська і тільки українська. Крапка"), якась низка "політекономічних" пропозицій, які допомогли б перешкодити тому, що "країна втрачає свою європейськість, свободу, демократію", і заяви, що допомагають посилено відмежуватися від конкурентів (у стилі "Ви питаєте, чому я живий, чому я не в тюрмі? Тому що я не скоював злочинів проти цієї нації"). Про те, що може стояти за такими ввідними (крім бажання взяти участь у виборчій кампанії), судити поки рано. Але, можливо, завісу над таємницею підніме обіцяна Віктор Андрійовичем презентація декларації, яку підписали члени створюваного об'єднання. Навіть якщо за підсумками запланованого на 7 липня заходу програма "Правиці" і не буде конкретизована, саме тоді Україна зможе хоча б дізнатися: хто всі ті люди, які готові йти з Віктором Ющенком до парламенту.
Ксенія Сокульська
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас