Дмитро Медведєв і Микола Азаров сьогодні повернуться до газового питання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дмитро Медведєв і Микола Азаров сьогодні повернуться до газового питання

Енергетика
352
Сьогодні в Києві відбудеться засідання міжурядового українсько-російського комітету з економічного співробітництва під керівництвом Дмитра Медведєва і Миколи Азарова. Російський прем'єр у той же день поспілкується з українським президентом, однак від сьогоднішніх переговорів не очікують важливих рішень. Вони стануть етапом підготовки до зустрічі 12 липня в Ялті Віктора Януковича і Володимира Путіна. А сьогодні ввечері Азаров запросив Медведєва на півфінальний матч чемпіонату Європи з футболу.
Напередодні Микола Азаров ініціював розмову з Володимиром Познером у вечірньому ефірі Першого каналу - щоб "донести до росіян точку зору України без будь-яких обмежень".
Голова українського уряду пояснив, що російські телеканали у своїх сюжетах "не зовсім об'єктивно висвітлюють те, що відбувається в Україні". "Ми, звичайно, не можемо втручатися в діяльність ЗМІ, і ми не втручаємося. Але якби ми використовували свої можливості для того, щоб максимально згладжувати наші суперечності, а про те, що нас об'єднує, максимально відкрито розповідати людям, ми і ви б тільки виграли", - сказав Азаров.
Експерти в Києві зазначають, що український гість розповів глядачам про ситуацію з Юлією Тимошенко, про проблеми з підвищенням статусу російської мови, про інші теми, але не торкнувся головного питання, що є наріжним каменем українсько-російських суперечностей, - стратегії зовнішньополітичної інтеграції України. Поки Київ однозначно орієнтується на зближення з Євросоюзом, залишаючись спостерігачем в інтеграційних процесах в СНД, найскладніші проблеми в українсько-російських відносинах не будуть вирішені, вважають експерти.
Для України, як відомо, принципово важливо домогтися перегляду газових угод, підписаних Юлією Тимошенко в 2009 році. Азаров у бесіді з Познером підкреслив, що у Києва немає претензій ні до російського керівництва, ні до "Газпрому", а тільки до тих представників колишньої команди української влади, які завдали збитків своїй державі. Разом з тим він зробив акцент на тому, що стратегічні партнери повинні надавати один одному підтримку, що передбачає відмову від використання "кон'юнктурного моменту вигоди". "Наш уряд (при прем'єрі Тимошенко. - "Дело") зробив помилку, підписавши несправедливий договір на 10 років, і страждають 46 мільйонів жителів України. Вони свято вірили, що ми з Росією - стратегічні партнери. Але як їм пояснити, що це так, якщо ви заганяєте нас в кут такими цінами?" - сказав Азаров в інтерв'ю.
Фахівці переконані, що і сьогодні прориву в газовому питанні не буде. Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич нагадав, що тільки минулого тижня сторони знову обмінялися інформаційними ударами: український уряд підтвердив колишні плани закупити в Росії в поточному році не більше 27 млрд. куб. м газу, а керівники "Газпрому" нагадали, що за контрактом українська сторона зобов'язана викупити не менше 40 млрд. куб. м. В іншому випадку російська компанія може звернутися в міжнародний суд. "Поки що сторони не можуть знайти компроміс", - сказав Марунич.
Керівник центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко погодився, що сенсацій від сьогоднішньої зустрічі не варто очікувати. "У ЗМІ поширюються два міфи: що керівники України та Росії обговорюють тільки газову тему і що кожна зустріч має завершитися певним проривом у відносинах. Це не так. Сьогоднішні переговори надзвичайно важливі тим, що Київ і Москва почнуть вибудовувати взаємини після переформатування російської влади, це новий діалог. Вважаю, Азаров і Медведєв обговорять широке коло питань, що стосуються як зовнішньоекономічної стратегії (Україна поки не підписала угоду про зону вільної торгівлі з Євросоюзом, але й не ратифікувала таку ж угоду з СНД - як в перспективі будуть взаємодіяти ці дві зони), так і низки галузевих проектів співробітництва. Прем'єри почнуть діалог, а продовжиться він в Ялті - на рівні президентів", - вважає політолог.
Хоча минулого тижня в Києві обговорювалося питання про можливу зміну українського прем'єра після його зустрічі з Медведєвим, Фесенко впевнений, що нічого подібного не відбудеться. "Вважаю, це було просто вкидання інформації - мовляв, Азаров недоговороздатний - від тих людей в Україні, які зацікавлені у призначенні нового голови уряду. Насправді і в Києві, і в Москві всі прекрасно розуміють, що Азаров - просто виконавець, який не має можливості ухвалювати важливі рішення міждержавного рівня. Він - досвідчений урядовець, російська за духом людина - в інтерв'ю Познеру сказав, що ставиться до Росії як до батьківщини. Чим він може не влаштовувати російське керівництво? Проблема, звичайно, не в українському прем'єрі, а в невирішеності ключових для Росії питань, пов'язаних з перспективами зовнішньополітичної інтеграції України". Експерти вважають, що до осені, коли проясниться ситуація у відносинах Києва з Брюсселем, принципово не зміняться і російсько-українські відносини.
Раніше політтехнолог Тарас Березовець пояснив, що хитка рівновага триватиме ще приблизно півроку. Оскільки вибори в Росії завершилися, Москва послабить тиск на Україну в питаннях інтеграції в Митний союз і Євразійський економічний простір, проте це питання залишається на порядку денному. Чим довше збережуться високі ціни на газ і триватиме пауза у відносинах України з ЄС, тим вища ймовірність, що Києву доведеться переглянути своє ставлення до інтеграційних процесів в СНД, але це - не перспектива найближчого часу, вважають експерти в Києві.
За матеріалами:
Независимая газета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас